Έσβησαν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών από τη Βουλή – Τι απαντά ο δήμος Αθηναίων

Ξεκινάει η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων
29 Φεβρουαρίου 2024
Κοινωνικό Ιατρείο Κατερίνης: 1000 δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες το α΄ δίμηνο του 2024
29 Φεβρουαρίου 2024
Show all

Έσβησαν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών από τη Βουλή – Τι απαντά ο δήμος Αθηναίων

Έσβησαν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών από τη Βουλή – Τι απαντά ο δήμος Αθηναίων

Αντιδράσεις προκάλεσε η μεταμεσονύχτια κίνηση του συνεργείου καθαρισμού του δήμου Αθηναίων να σβήσει τα ονόματα των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, που γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια πορειών που πραγματοποιήθηκαν χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η ενέργεια αυτή γέννησε ερωτηματικά ως προς το αν υπήρξε σχετική άνωθεν εντολή και αν υπήρξε από που προήλθε, ώστε να σβηστούν τα ονόματα των θυμάτων.

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, με σημερινή της δήλωση αναφέρει για το θέμα τα εξής:

«Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών».

Νωρίτερα μιλώντας στο MEGA η κα Μπέη ανέφερε ότι η ίδια ενημερώθηκε για το γεγονός από τα social media, η ίδια δεν είχε κάποια άλλη ειδική ενημέρωση, συμπληρώνοντας ότι τα δημοτικά συνεργεία καθαρίζουν το σημείο κάθε φορά μετά τις πορείες.

«Ενημερώθηκα χθες και το είδα και στα social media. Γενικά, τα συνεργεία καθαρισμού μετά από πορείες και κάθε μέρα, πλένουν στο σημείο. Δεν πήγαν κάποια ειδικά συνεργεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και εγώ ήμουν στην πορεία και αυτό το ζήτημα δεν το είχα δει. Ούτε είχα μιλήσει με κάποιο συνεργείο», ανέφερε η Ρωξάνη Μπέη.

«Εκεί το συνεργείο πηγαίνει σταθερά, δεν με κάλεσαν για να με ρωτήσουν “να σβήσουμε ή να μην σβήσουμε”. Οι εργαζόμενοι πήγαν στο σημείο στις 23:30, την ώρα που πάνε συνήθως. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά σας εξηγώ τη συνήθη πρακτική. Δεν υπήρξε κάποια άλλη ειδική επικοινωνία».

Επίσης από το περιβάλλον του δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα ξεκαθαρίστηκε πως ο δήμος και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν έδωσε εντολή για την κίνηση του συνεργείου και ότι οι εργαζόμενοι ενήργησαν αυτόβουλα και απαρέγκλιτα από το ισχύον πρωτόκολλο καθαριότητας, χωρίς να ενημερώσουν ή να ρωτήσουν τους αρμόδιους. Αν είχαν ρωτηθεί θα είχαν δώσει εντολή να μη σβήσουν τα ονόματα.

Σύμφωνα με το news247.gr, το περιβάλλον της Διεύθυνσης Καθαριότητας αναφέρει ότι το αίτημα για να μεταβεί το συνεργείο καθαρισμού στο Σύνταγμα έγινε από την Προεδρική Φρουρά, η οποία φρουρεί το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Συγκεκριμένα, ο φρούραρχος της Βουλής έστειλε πρόσκληση στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Καθαριότητας το μεσημέρι της Τετάρτης, με εργαζόμενους να μην πηγαίνουν αρχικά στο σημείο, όπως ανέφεραν, “λόγω επεισοδίων”. Κάτι που, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τον Δήμο, έπραξε η βραδινή βάρδια, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς τον Διευθυντή Καθαριότητας.

Τέλος από το περιβάλλον της δημοτικής αρχής αναφέρουν πως θα διερευνηθεί το περιστατικό για τη διακρίβωσή του και την απόδοση ευθυνών.