Αίτημα δημάρχου Δυτικής Λέσβου για τη δημιουργία “Vatera Pass”

Δήμος Πατρέων: Κινητοποίηση στην Αθήνα με αίτημα έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου
25 Ιουλίου 2022
Τον επόμενο μήνα η σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας μεταξύ των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας
25 Ιουλίου 2022
Show all

Αίτημα δημάρχου Δυτικής Λέσβου για τη δημιουργία “Vatera Pass”

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.κ. Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Θεοχάρη και Πιερρακάκη, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Καρίμαλη, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας άμεσα την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζητά -ει δυνατόν από τον Ιούλιο- τη δημιουργία -κατά τα πρότυπα της στήριξης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοιας και στη Σάμο- ενός «Vatera Pass», στο πλαίσιο της επιδότησης διακοπών όπως προσφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «vouchers.gov.gr». Με απώτερο σκοπό το «Vatera Pass» να ισχύσει φυσικά πέραν του ερχόμενου Αυγούστου και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023.

«Η καταστροφική φωτιά που μας δοκιμάζει ετούτη τη στιγμή, ας μην αποτελέσει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια του τόπου μας να σταθεί όρθιος. Ευελπιστώ στην κατανόηση και στην ευαισθησία σας για ένα νησί που άντεξε και αντέχει πολλά για λογαριασμό όλης της χώρας», τονίζει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος στο αίτημά του προς την Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα η επιστολή:

«Κύριοι Υπουργοί,
Αν και βρισκόμαστε για τρίτη ημέρα εν μέσω μάχης με τον πύρινο εφιάλτη, προσδοκώντας την οριστική διευθέτηση της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από το Σάββατο την περιοχή της δημοτικής ενότητας του Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μετράμε ήδη τις εμφανείς μας πληγές. Ετούτη τη στιγμή, οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν για να προστατεύσουν τον οικισμό της πολύπαθης Βρίσας, που το 2017 σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό και ως σήμερα προσπαθεί να επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας, καθώς και τον γειτονικό οικισμό του Σταυρού.
Η φωτιά δυστυχώς όμως, έπληξε ήδη έναν εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών της Λέσβου, εκείνον των Βατερών. Η επέλαση της φωτιάς κατέκαψε το φυσικό κάλλος της περιοχής που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παραλία μήκους 8 χλμ. του Βορείου Αιγαίου. Η σύνδεση των τουριστικών Βατερών με τη Βρίσα, το Σταυρό και γενικότερα με την οικονομία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου, είναι ζωτικής σημασίας και γνωρίζοντας εκ των προτέρων αντίστοιχες πρωτοβουλίες σας για τη στήριξη τουριστικών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, στην Βόρεια Εύβοια και στην γειτονική μας Σάμο, ζητούμε από τώρα τη μέριμνά σας για την ένταξη και των Βατερών στο ίδιο πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, ζητούμε την εξέταση της δυνατότητας άμεσης ένταξης των Βατερών στην πρότυπη πλατφόρμα «North Evia Pass» και «Samos Pass» που υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα «vouchers.gov.gr» και ενισχύει οικονομικά τους ταξιδιώτες, για να μπορέσουν επιπλέον δικαιούχοι να αποκτήσουν κίνητρο να επισκεφτούν τα Βατερά. Το αίτημά μας, γίνεται τώρα για να εξαντληθούν οι δυνατότητες να μπορέσει ο κόσμος να μπορεί να επιλέξει να κάνει τις διακοπές του στα Βατερά τον Αύγουστο του 2022, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο οργανωμένο πλέγμα κοινών δράσεων, σε συνδυασμό με ένα αντίστοιχο «Vatera Pass», προκειμένου να στηριχθεί ολόπλευρα το καλοκαίρι των Βατερών του 2023.

Κύριοι Υπουργοί,
γνωρίζετε πολύ καλά ότι το τουριστικό προϊόν γενικότερα της Λέσβου, έχει πληγεί σοβαρά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης του 2015 και πως η Λέσβος ως προορισμός, αδυνατεί να επανέλθει στα επίπεδα έστω που είχε συνηθίσει παλαιότερα, εδώ και επτά χρόνια. Η καταστροφική φωτιά που μας δοκιμάζει ετούτη τη στιγμή, ας μην αποτελέσει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην προσπάθεια του τόπου μας να σταθεί όρθιος. Ευελπιστώ στην κατανόηση και στην ευαισθησία σας για ένα νησί που άντεξε και αντέχει πολλά για λογαριασμό όλης της χώρας».