Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των εσόδων του ΤΑΠ

Δήμοι: Αφαιρείται το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων να βάζουν θέματα προ ημερησίας
8 Ιουνίου 2022
Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις αιρετών
8 Ιουνίου 2022
Show all

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των εσόδων του ΤΑΠ

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των εσόδων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας από τους δήμους. Συγκεκριμένα με το άρθρο 44, του υπό δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΣ.

Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι οι δήμοι μπορούν να διαθέσουν το 50% των εσόδων του τέλους για την εκτέλεση έργων, την καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και την αγορά ακινήτων, εφόσον οι δαπάνες αυτές έχουν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό.
Το υπόλοιπο ποσοστό διατίθεται για την κάλυψη άλλων αναγκών, το οποίο δύναται να προσαυξηθεί εφόσον οι ανάγκες του πρώτου εδαφίου καλυφθούν με μικρότερο ποσοστό ή δεν υφίστανται εντός εκάστου οικονομικού έτους.

Άρθρο 44 – Διάθεση των εσόδων του τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) – Αντικατάσταση παρ. 20 άρθρου 24 ν. 2130/1993

Η παρ. 20 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62) αντικαθίσταται ως εξής:
«20. Τα έσοδα του τέλους αυτού διατίθενται σε ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, την καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και την αγορά ακινήτων, εφόσον οι δαπάνες αυτές έχουν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό.
Το υπόλοιπο ποσοστό διατίθεται για την κάλυψη άλλων αναγκών, το οποίο δύναται να προσαυξηθεί εφόσον οι ανάγκες του πρώτου εδαφίου καλυφθούν με μικρότερο ποσοστό ή δεν υφίστανται εντός εκάστου οικονομικού έτους».