Αλλάζει το χρονικό όριο επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών – Η νέα διάταξη του ΥΠΕΣ

Πράσινο Κίνημα: Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
3 Απριλίου 2023
Αλλάζουν τα κωλύματα εκλογιμότητας για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών
3 Απριλίου 2023
Show all

Αλλάζει το χρονικό όριο επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών – Η νέα διάταξη του ΥΠΕΣ

Οικισμός με πολυκατοικίες σε περιοχή της Αθήνας, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με διάταξη στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν στην επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών στα ακίνητα. Ειδικότερα με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιούνται διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 5027/2023 που αναφέρονται στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων Δήμων, και καθορίζουν ότι «αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσης τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των 5 τελευταίων ετών».

Το πρόβλημα που υπήρχε έως τώρα ήταν ότι οι δήμοι μπορούσαν να επιβάλουν χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών αναδρομικά για δεκαετίες ακόμη και από το… 1958 στους πολίτες που κατά τη λεπτομερή επιμέτρηση των επιφανειών των ακινήτων τους από μηχανικούς, εν όψει μεταβιβάσεων ανακάλυπταν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά.

Στην ουσία με την προηγούμενη διάταξη του υπουργείου εμποδίζονταν η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων καθώς δεν μπορούσαν να συνταχθούν συμβόλαια των εάν πρώτα δεν εξοφλούνταν ολοσχερώς τεράστια ποσά οφειλόμενα στους δήμους για δεκαετίες.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, για τα αδήλωτα τετραγωνικά τίθεται ανώτατο όριο τα 10 έτη, διάστημα στο οποίο οι δήμοι μπορούν να αναζητούν και να εισπράττουν οφειλές σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία για επιφάνειες ακινήτων. Η διάρκεια βεβαίωσης προστίμων που αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών παραμένει η πενταετία.

Αναλυτικά το άρθρο 7:

Άρθρο 7

Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών υπόχρεων προς δήμους σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 166Α ν. 3463/2006

Η παρ. 2 του άρθρου 166Α του ν. 3463/2006 (Α’ 114) τροποποιείται με την προσθήκη των λέξεων «αλλά όχι πέραν της δεκαετίας» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους αλλά όχι πέραν της δεκαετίας και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε (5) τελευταίων ετών».