Εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών
9 Φεβρουαρίου 2022
Δωρεάν rapid-tests για τους μαθητές του Δήμου Περάματος
9 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Αλλάζει όψη η Κατερίνη

Στην Κατερίνη, εντυπωσιακές σχεδιαστικές προτάσεις φέρνει στο προσκήνιο ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, έκτασης 31.280,66 τ.μ., που περιλαμβάνει το υφιστάμενο δίκτυο πεζοδρόμων και τις πλατείες Ελευθερίας και Δημαρχείου.

Μετά από τριήμερη συνεδρίασή τους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, που βρίσκονταν στην πόλη για τον σκοπό αυτό, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου, επέλεξαν ομόφωνα τους νικητές των τριών πρώτων βραβείων του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κατερίνης χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενώ είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2020.

«Προχωράμε στον ανασχεδιασμό του κέντρου της πόλης, με στόχο να καταστεί πόλος έλξης αναβαθμισμένος αισθητικά και λειτουργικά. Όπως διαπιστώνει κανείς μέσα από τις εντυπωσιακές προτάσεις που κατατέθηκαν, μέσα από την ελευθερία της δημιουργικής σκέψης, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός συνιστά αφετηρία εφαρμογής ενός «εργαλείου» στρατηγικής παρέμβασης στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο της ζωής στην πόλη», επισημαίνει ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσδοκίες μας, ώστε ο διαγωνισμός αυτός, να σταθεί το εφαλτήριο για την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του κέντρου της Κατερίνης αλλά και τη γενικότερη προβολή του Δήμου ανά το πανελλήνιο επιβεβαιώνονται και στην πράξη» τονίζει μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης.

Όπως διευκρινίστηκε από τα μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στο χώρο με σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο στο ενεργητικό τους, ως κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων συνεκτιμήθηκαν η γενική σύλληψη και ιδέα, η λειτουργικότητα, ο αισθητικός αντίκτυπος στις όμορες χρήσεις, η Περιβαλλοντική, Τεχνική και βιοκλιματική προσέγγιση, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστικότητα – ευκολία υλοποίησης, αντοχή στο χρόνο – αειφορία και το υλοποιήσιμο κόστος έργου. Τέλος, η κάλυψη των απαιτήσεων της προκήρυξης.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Τα βραβεία που δόθηκαν κατανέμονται ως εξής:

Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ 39.171,37 Ευρώ με ΦΠΑ
Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ 28.725,69 Ευρώ με ΦΠΑ
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ 19.150.47 Ευρώ με ΦΠΑ
Παράλληλα, σύμφωνα και με την προκήρυξη, ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε και σε δύο εξαγορές, αντί του ποσού των 5000 € η κάθε μια, συμπεριλαμβανόμενου του Φ.Π.Α.

Όλες οι σχεδιαστικές προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο του Διαγωνισμού: «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων με Τίτλο: Ανάπλαση Δικτύου Πεζοδρόμων και Πλατειών Ελευθερίας και Δημαρχείου του Κέντρου Πόλης Κατερίνης», θα εκτεθούν στη διάρκεια δημόσιας ειδικής εκδήλωσης, οπότε και θα απονεμηθούν τα βραβεία.