Αλλάζουν οι διαδικασίες για τα Πράσινα Σημεία

Θεσμοθετείται και Τοπικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων για τους Δήμους
28 Απριλίου 2020
T. Θεοδωρικάκος: Άδειες ειδικού σκοπού όσο τα σχολεία είναι κλειστά- Σε 3 φάσεις η ημερήσια προσέλευση στο δημόσιο
28 Απριλίου 2020
Show all

Αλλάζουν οι διαδικασίες για τα Πράσινα Σημεία

Με το άρθρο 88 του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις » που κατατέθηκε στη Βουλή απλουστεύεται η κατασκευή μικρών και μεγάλων Πράσινων Σημείων. Αυτό πραγματοποιείται με την πρόβλεψη για έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι υποδομές αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, είναι έργα πολύ σημαντικά για την αναβάθμιση της ποιότητας με την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, αφού συντελούν ουσιαστικά στην ενίσχυση της χωριστής συλλογής–επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. Τα έργα που υποστηρίζουν Πράσινα Σημεία, είναι απλές κατασκευές που προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις κατασκευές των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Επίσης, σημειώνεται ότι τα Πράσινα Σημεία προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι παρότι οι Δήμοι διαθέτουν χώρους και υφίστανται χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των λόγω έργων, ωστόσο προσκρούει σε πολεοδομικά θέματα, όπως η αρτιότητα του οικοπέδου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το προς αξιοποίηση γήπεδο αποτελεί τμήμα ευρύτερης δημοτικής έκτασης.
Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση Μικρών Πράσινων Σημείων και Μεγάλων Πράσινων Σημείων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής υποστηρικτικών κτισμάτων, όπως γραφείο προσωπικού και χώρο φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, καθώς και άλλων τυχόν απαιτούμενων εργασιών, εφόσον η συνολική δόμηση δεν υπερβαίνει τα 30 τ.μ. και τα 50 τ.μ. αντίστοιχα για τα Μικρά και τα Μεγάλα Πράσινα Σημεία, εκδίδεται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων. Επίσης, επιτρέπεται η χρήση υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους που βρίσκονται εντός της έκτασης που εγκαθίστανται Μικρά ή Μεγάλα Πράσινα Σημεία, για την υποστήριξή αυτών, όπως γραφείο προσωπικού και χώρο φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, εφόσον είναι επιτρεπτή η χρήση γης και τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές.

Τι λέει το Άρθρο 88
Πράσινα Σημεία

Το τελευταίο εδάφιο της περ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 44 Α του ν. 4042/2012 (Α ́24), αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την εγκατάσταση Μικρών Πράσινων Σημείων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής υποστηρικτικών κτισμάτων, όπως γραφείου προσωπικού και χώρου φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, καθώς και άλλων τυχόν απαιτούμενων εργασιών, εφόσον η συνολική δόμηση δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) τ.μ., εκδίδεται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, τηρουμένων των προϋποθέσεων της περ. α.»
Η περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 44 Α του ν. 4042/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Επιτρέπεται η χρήση υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους που βρίσκονται εντός της έκτασης όπου εγκαθίστανται Μικρά Πράσινα Σημεία, για την υποστήριξή αυτών, όπως γραφείο προσωπικού και χώρο φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, εφόσον είναι επιτρεπτή η χρήση γης βάσει της περ. α’ και τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές.»
Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 44 Α του ν. 4042/2012 αντικαθίστανται ως εξής:
«Για την εγκατάσταση Μεγάλων Πράσινων Σημείων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής υποστηρικτικών κτισμάτων, όπως γραφείου προσωπικού και χώρου φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, καθώς και άλλων τυχόν απαιτούμενων εργασιών, εφόσον η συνολική δόμηση δεν υπερβαίνει τα πενήντα (50) τ.μ., εκδίδεται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, τηρουμένων των προϋποθέσεων της περ. α.»
Η περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 44 Α του ν. 4042/2012, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Επιτρέπεται η χρήση υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους που βρίσκονται εντός της έκτασης όπου εγκαθίστανται Μεγάλα Πράσινα Σημεία, για την υποστήριξή αυτών, όπως γραφείο προσωπικού και χώρο φύλαξης υλικών και εξοπλισμού, εφόσον είναι επιτρεπτή η χρήση γης βάσει της περ. α και τηρούνται οι σχετικές προδιαγραφές.»