Αλλαγή στις αναμορφώσεις προυπολογισμών

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΕΥΒΟΙΑ: Πράσινες Πολιτικές για να μην έχουμε κι άλλες τραγωδίες.
12 Αυγούστου 2020
Πως θα προμηθευτούν οι δήμοι τις μάσκες για τα σχολεία
25 Αυγούστου 2020
Show all

Αλλαγή στις αναμορφώσεις προυπολογισμών

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε στο ΦΕΚ 161/22/8/2020.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 6 ορίζεται ότι αποδοχές χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήγεων, συμπεριλαμβανομένων και των ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών καθώς και η ένταξη των πράξεων αυτών σε αναπτυξιακά προγράμματα θα γίνονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ή της περιφέρειας.

Σε ότι αφορά στις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών, που ανακύπτουν από τα παραπάνω, γίνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οικείου συμβουλίου, ύστερα από δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ωστόσο η απόφαση του οικείου συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα το άρθρο 6 προβλέπει:

Άρθρο έκτο

Αναμορφώσεις προϋπολογισμού ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

1. Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα, διενεργούνται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης χρηματοδότησης, επιχορήγησης, επιδότησης, δωρεάς ή ένταξης. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού των ΟΤΑ, οι οποίες ανακύπτουν ύστερα από τις κατά το προηγούμενο εδάφιο αποδοχές, γίνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οικείου συμβουλίου, ύστερα από δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η απόφαση του συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής.