Αμερικάνικο non paper κονιορτοποιεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρα μας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Όλοι μας να πορευτούμε προς το φως που αναζητούμε
6 Ιανουαρίου 2022
Πως το Πράσινο Κίνημα ανάγκασε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση για τις συντάξεις
7 Ιανουαρίου 2022
Show all

Αμερικάνικο non paper κονιορτοποιεί την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρα μας

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Νίκος Καραμπάσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι πολλαπλώς πλέον εκτεθειμένη απο το διαφαινόμενο οριστικό ναυάγιο του αγωγού φυσικού αερίου East Med όπως το προδιαγράφει το αμερικανικό non paper του State Department προς τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ κ. Γ.Σμυρλή. Το ίδιο non paper έλαβαν και οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Κύπρου ,της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Με τη διαφορά ότι στην Τουρκία άνοιξαν σαμπάνιες πανηγυρισμών από το «αμερικάνικο δώρο».
Στο αμερικάνικο non paper προς τα εμπλεκόμενα κράτη/μέρη εκτός από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία που παρατίθενται για να υπογραμμίσουν το ασύμφορο κατασκευής του αγωγού, υιοθετείται και η τουρκική προπαγάνδα/ρητορική και κονιορτοποιούνται τα τριμερή ή πολυμερή σχήματα επάνω στα οποία βάσισαν την πολιτική τους οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς να προσδώσουν όμως σε αυτά ουσιώδες επιχειρησιακό και στρατηγικό «βάθος» ώστε να αποτελούν στέρεα διπλωματικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Η γεωπολιτική υπεροχή μας ως δήθεν «ενεργειακού κόμβου» καταρρέει με πάταγο και φαίνεται ότι μένει το «δόγμα Γεραπετρίτη» για την μικρή και περιορισμένη χώρα των 6 ν.μ. χωρίς να μπορεί να ασκήσει καν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το τουρκικό δόγμα περι «γαλάζιας πατρίδας» ήδη είχε στείλει στα σκουπίδια την «πολιτική Μανιάτη» με τους νόμους της και με το «λιβυκό σύμφωνο» εδραίωσε τις επεκτατικές της βλέψεις. Τώρα η Ουάσιγκτον δίνει την «χαριστική βολή» στην συγκεκριμένη ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Τα σχήματα «των αξόνων» που προσπάθησε να βασιστεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ουσία ήταν πύργοι στην άμμο. Και δυστυχώς δεν διαπραγματεύτηκαν έστω στοιχειωδώς με τις ΗΠΑ για το καθεστώς των βάσεων της στο ελληνικό έδαφος – ούτε αυτή η συμφωνία έχει έρθει ακόμη προς κύρωση στη βουλή – με σοβαρά για το λαό μας ανταλλάγματα. Και βέβαια ούτε έχουν εξηγήσει για ποιο λόγο έχουμε εμπλακεί στην ουκρανική κρίση, ψυχραίνοντας τις σχέσεις μας με την Ρωσία ή γιατί στείλαμε πυραύλους Patriot στην Σαουδική Αραβία αποδυναμώνοντας την άμυνα μας (όταν αποσύρθηκαν από εκεί οι αμερικάνικοι). Η κυβέρνηση με αυτόν τον ανεκδιήγητο τρόπο συνεχίζει τα «ευχαριστώ» του Σημίτη προς τις ΗΠΑ την στιγμή που προσφέρουν απλόχερα δώρα στην Τουρκία, σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την πολιτική τους των «ίσων αποστάσεων».
Έχει η κυβέρνηση άραγε πειστικές διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι θα στηρίξει τον East med (για τον οποίο έχει ξοδέψει σημαντικά κονδύλια σε μελέτες) και κατ’ επέκταση όλα τα «διπλωματικά σχήματα» επάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η εξωτερική/αμυντική μας πολιτική τα τελευταία χρόνια; Η θα ακολουθήσει, ως πειθήνιος υπάλληλος, τις ΗΠΑ; Άλλωστε οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο και η Γερμανία στο προσκήνιο έχουν εργαστεί για να μην υποστεί η Τουρκία την παραμικρή κύρωση για την παραβατική και τραμπούκικη συμπεριφορά της σε βάρος της Ελλάδας.
Οδεύουμε προφανώς προς ένα θρίαμβο του Ερντογάν και μια δεινή ελληνική διπλωματική/αμυντική ήττα. Έχει να απαντήσει «κάτι» η Ελληνική κυβέρνηση;».