Αναβάθμιση της Πυρανίχνευσης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με τεχνητή νοημοσύνη

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συνέδριο για την Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα
8 Νοεμβρίου 2023
Copernicus: Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά
8 Νοεμβρίου 2023
Show all

Αναβάθμιση της Πυρανίχνευσης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με τεχνητή νοημοσύνη

default

Αναβάθμιση της Πυρανίχνευσης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης με τεχνητή νοημοσύνη

Για μια ακόμη φορά, ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης καινοτομεί και έρχεται πρώτος Πανελλαδικάνα αναβαθμίσειτο υφιστάμενο σύστημα πυρανίχνευσης – που είχε τοποθετήσει από το 2017 στο βουνό του, ένα σύστημα που έχει διακριθεί ήδη, με 3 βραβεία το 2018.Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης νέων μονάδων πυρανίχνευσης “ΑΝΑΝΙΑΣ” με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης καινοτομεί και πάλι. Συνολικά έχει εγκαταστήσει 20 κάμερες στο βουνό και σε δασύλλια, ενισχύοντας τα ήδη τοποθετημένα υδροβόλα και τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης που είχε στη φαρέτρα του για την προστασία του Υμηττού.

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος με τονΓιώργο Μπάμπαλη, Γενικό Διευθυντή AA ALARM.
Σκοπός είναι η έγκαιρη ανίχνευση καπνού & φωτιάς στο δάσος και η αυτόματη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών. Η άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα & η ταχύτατη κινητοποίησή τους, σώζουν κάθε πνεύμονα πρασίνου που κινδυνεύει, αφού οι άγρυπνοι φρουροί της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας, του Δήμου και των εθελοντών, με πλήρη επαγγελματισμό και τεχνογνωσία ελέγχουν αμέσως τη φωτιά πριν να πάρει διαστάσεις.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της λύσης πυρανίχνευσης ΑΝΑΝΙΑΣ που έχει εγκατασταθεί στον Δήμο είναι η τοποθέτηση θερμογραφικών καμερών με ραδιομετρία και οπτικών καμερών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence), που διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος, η ενεργειακή του αυτονομία με νέας γενιάς φωτοβολταϊκά.

«Η μάχη για την πρόληψη και την προστασία των δασών μας είναι συνεχής και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται με τις τεχνολογίες που διαρκώς αναβαθμίζονται και αλλάζουν», τονίζει οΔήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος. Και σημειώνει ότι «ο ΣΠΑΥ μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» υλοποιεί σε όλο τον Υμηττό το αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 5 εκ. ευρώ που αναμένεται να παραδοθεί σύντομα. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούποληςπροσεχώς δημιουργείται Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας HUB, που θα βασίζεται σε 3 κεντρικούς πυλώνες: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Έρευνα και θα είναι κάτι το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη».