Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών

Νέα laptop στα σχολεία από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών
19 Νοεμβρίου 2020
Δήμος Ηλιούπολης: «Μένουμε σπίτι… γιατί έρχεται σπίτι»
19 Νοεμβρίου 2020
Show all

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών

Σε «πράσινο» κτίριο, αναβαθμίζεται το Κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες γεώτρησης για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος αβαθούς γεωθερμίας υψηλών αποδόσεων που θα μειώσει δραστικά τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης κατά 70%.

Όπως σημειώνει ο Δήμος, είναι το πρώτο κλειστό αθλητικό κέντρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που θα εκμεταλλευθεί τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ανεξάντλητης και καθαρής αυτής ενέργειας που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, πετυχαίνοντας μια μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών και αναβαθμίζοντας ριζικά την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πέρα των γεωτρήσεων, η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει ακόμα και μια σειρά κομβικών οικοδομικών και μηχανολογικών παρεμβάσεων που αναμένεται να βελτιώσουν ουσιαστικά τόσο την λειτουργικότητα όσο και την αισθητική του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός αφορά πρωτίστως την κατασκευή ενός σύγχρονου συστήματος θέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία και παράλληλα την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, την αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και κερκίδων καθώς και την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων με νέες λάμπες τύπου LED.

«Το ερχόμενο καλοκαίρι θα παραδώσουμε ένα έργο πνοής για τον τόπο και την νεολαία μας», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Γ. Δασταμάνης και υπογράμμισε: «Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα του ΕΠΑΛ το 2017, που εξασφαλίσαμε ενεργειακό κέρδος 68%, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει δυναμικά και αταλάντευτα την περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον γεωθερμίας στο σύνολο των δημοτικών μας κτιρίων, βάζοντας ως κεντρικό στόχο την οριστική εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας στις υποδομές αθλητισμού και παιδείας όπου δίνουμε προτεραιότητα».

Σημειώνεται ότι το έργο, προϋπολογισμού 1.075.000 ευρώ και με δικαιούχο φορέα τον Δήμο Γρεβενών, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ (600.000 ευρώ) και από ιδίους πόρους (475.000 ευρώ).

Ανάλογες δράσεις δρομολογούνται σε Κολυμβητήριο, Δημαρχείο, Παλιό Δασαρχείο και Κέντρο Πολιτισμού ενώ σε φάση υλοποίησης είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση δεκατριών σχολείων της περιοχής.