Ανακοινώθηκαν δύο νέες προσκλήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τα αδήλωτα τετραγωνικά
31 Αυγούστου 2020
Πως θα λειτουργούν τα σχολικά κυλικεία – Οδηγίες της Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας
31 Αυγούστου 2020
Show all

Ανακοινώθηκαν δύο νέες προσκλήσεις από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Δύο νέες προσκλήσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ έκαστη) για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναρτήθηκαν την Παρασκευή στη «Διαύγεια».

Η πρώτη πρόσκληση αφορά σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση αστικών λυμάτων) και η δεύτερη για έργα στην παιδεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων για τα έργα που περιλαμβάνονται στους δύο νέους άξονες του «Αντώνης Τρίτης», έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα:
Πρόσκληση ΑΤ02
Η πρόσκληση ΑΤ02, με τίτλο: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», καλεί τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Αποχέτευσης της Χώρας για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον».

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των παραπάνω δικαιούχων για την κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, των ακτών κολύμβησης και τη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ.

Ειδικότερα, στην Πρόσκληση ΑΤ02 προβλέπονται οι εξής ομάδες δράσεων:

Ομάδα Α

Μελέτες, έργα και προμήθειες σε προβληματικές ως προς τη λειτουργία τους/ελλειμματικές υποδομές διαχείρισης λυμάτων οικισμών Α’, Β’ και Γ΄ προτεραιότητας, για την επίτευξη της συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ, με βάση τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων, όπως αυτά έχουν επικαιροποιηθεί και εγκριθεί με αποφάσεις της Επιτροπής Καθοδήγησης (http://www.mou.gr/el/Pages/OPWaste.aspx), υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ και την επιχειρησιακή υποστήριξη από την Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων.

Ομάδα Β

Έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων σε Οικισμούς Δ΄ προτεραιότητας, δηλ. σε οικισμούς με πληθυσμό αιχμής έως 2.000 ισοδύναμους κατοίκους.

Ομάδα Γ

Έργα/προμήθειες αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων που έχει παρέλθει 20ετία από την έναρξη λειτουργίας, καθώς και έργα/προμήθειες αναβάθμισης υφιστάμενης ΕΕΛ, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (άρδευση, πυρόσβεση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα κ.λπ.).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:

Ομάδα Α: 50.000.000 €

Ομάδα Β: 100.000.000 €

Ομάδα Γ: 50.000.000 €

Πρόσκληση ΑΤ07
Η πρόσκληση ΑΤ07, με τίτλο «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων» καλεί τους Δήμους της Χώρας, για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός».

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των ως παραπάνω δικαιούχων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς, για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μετά και την οριστική παραλαβή του προτεινόμενου έργου.

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν:

Ομάδα Α

Την επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών κτιρίων, που βρίσκονται εντός οικισμού. Ως εμβληματικά κτίρια ορίζονται τα κτίρια με «ταυτότητα» ή συμβολικό χαρακτήρα που αποτελούν για κάποιο λόγο τοπόσημο ή σύμβολο. Είναι κτίρια με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, με αρχιτεκτονική μοναδικότητα ή πρωτοπόρο σχεδιασμό. Σχετίζονται με την κοινωνική ιστορία των πόλεων και έχουν συμβάλει ή επιδράσει, ως σημεία αναφοράς στη δημιουργία ή την καθιέρωση της «ταυτότητας» της πόλης/οικισμού.

Ομάδα Β

Την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων.

Ομάδα Γ

Την ωρίμανση, ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικών Σχολείων, καθώς επίσης και Δημοτικών Εστιών μαθητών, σπουδαστών κ.ά.

Σκοπός της δράσης είναι η εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων ιδιόκτητων χώρων και συνθηκών ασφαλούς παραμονής των χρηστών των αντίστοιχων σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ποιοτικών και ποσοτικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της Προσχολικής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, καθώς και την πρόληψη διαρροών από την εκπαιδευτική διαδικασία ως την ολοκλήρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 200.000.000,00 ευρώ.

Αναλυτικά ανά ομάδα:

ΟΜΑΔΑ Α: 40.000.000 €

ΟΜΑΔΑ Β: 60.000.000 €

ΟΜΑΔΑ Γ: 100.000.000 €

Το χρονικό περιθώριο υποβολής προτάσεων και για τους δύο άξονες είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020.