Αναστολή είσπραξης δημοτικών εσόδων για την ελάφρυνση τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων ζητά η ΚΕΔΕ

Απαντήσεις για το πως εφαρμόζουν οι δήμοι τα μέτρα για τον κορωνοϊό
20 Μαρτίου 2020
Οι καίριες προτάσεις του Άγγελου Νταβία στο δήμο Χαλανδρίου για τον κορωνοϊό
20 Μαρτίου 2020
Show all

Αναστολή είσπραξης δημοτικών εσόδων για την ελάφρυνση τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων ζητά η ΚΕΔΕ

Την αναστολή της υποχρέωσης των δήμων να εισπράττουν δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους για την ελάφρυνση των τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου να επιβεβαιώσει με νομοθετική πρωτοβουλία το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει πως στο πλαίσιο των καθηκόντων των δήμων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι «επίσης να ελαφρύνουμε τις υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια των Δήμων μας και πλήττονται από την κρίση».

Σημειώνει ότι ήδη κάποιοι Δήμοι κινούνται προς την κατεύθυνση να αναστείλουν την είσπραξη διαφόρων δημοτικών τελών και προστίμων και ότι η ΚΕΔΕ ζητά «να υπάρξει σαφής απάντηση/οδηγία του αρμοδίου Φορέα, δηλαδή του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικότερα επί των εξής ζητημάτων:

α) Να επιβεβαιώσει εάν είναι δυνατόν και με ποιον τρόπο (με αποφάσεις π.χ. Δ.Σ. ή της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημάρχου) να ανασταλεί η υποχρέωση των Δήμων για είσπραξη δημοτικών φόρων και τελών, των τελών κυρίως που είναι άμεσα εισπρακτέα.

Στα δημοτικά αυτά έσοδα που θα εφαρμοστεί η αναστολή της είσπραξής τους από τις επιχειρήσεις/επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση, να περιλαμβάνονται τα τέλη χρήσεως κοινοχρήστων χώρων άρθ. 3 ν. 1080/1980(-τραπεζοκαθισμάτων), τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, τα έσοδα από μισθώματα δημοτικών ακινήτων στα οποία ανεστάλη η επιχειρηματική δραστηριότητα της μισθώτριας επιχείρησης, καθώς και τα έσοδα που προέρχονται από πρόστιμα.

β) Επειδή δεν υπάρχει άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τέτοια δυνατότητα και, στην περίπτωση που επί της ουσίας κριθεί, κάτι που ως ΚΕΔΕ επιθυμούμε, ότι πρέπει να ανασταλεί η είσπραξη των δημοτικών τελών, εσόδων ή προστίμων που προαναφέρθηκαν, να υπάρξει σαφής και ρητή προς τούτο νομοθετική ρύθμιση(-οδηγία του Υπουργείου), ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση. Με τον τρόπο αυτό δεν θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις ελλείψεως νομοθετικού πλαισίου (νομίμου ερείσματος), που μπορεί αργότερα να οδηγήσει στη μη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων αναστολής είσπραξης δημοτικών εσόδων και τη δημιουργία ποινικών/πειθαρχικών ευθυνών των αιρετών οργάνων των Δήμων».

Στο πλαίσιο η ΚΕΔΕ ζητά «την έκδοση συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων ή ΠΝΠ, που θα αναστέλλουν την είσπραξη των προαναφερθέντων δημοτικών τελών, κοινοχρήστων χώρων/τραπεζοκαθισμάτων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, καθώς και προστίμων για μη πληρωμένα δημοτικά τέλη/βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων αυτών που πλήττονται».

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει πως ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα και πως «στην κατεύθυνση αυτή σας μεταφέρουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εκδοθούν τα εξειδικευμένα αυτά μέτρα για την περαιτέρω ελάφρυνση των τοπικών οικονομιών».