ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το πράσινο καλεντάρι του … 2022

Εμβληματικά έργα πολιτισμού στην Αττική, με πόρους του ΠΕΠ Αττικής
30 Δεκεμβρίου 2022
Αυτός είναι ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας
3 Ιανουαρίου 2023
Show all

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το πράσινο καλεντάρι του … 2022

Οι πράσινες δράσεις του Πράσινου Κινήματος τη χρονιά που πέρασε.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το πράσινο  καλεντάρι του … 2022

Το Πράσινο Κίνημα το 2022. Μια χρονιά γεμάτη, δράση, παρεμβάσεις, περιοδείες και πρωτοβουλίες. Εκδώσαμε 349 Δελτία Τύπου και συμμετείχαμε σε 72 εκδηλώσεις, ημερίδες, επισκέψεις. Αγωνιστήκαμε για τις «πράσινες» αρχές και πολιτικές μας. Είχαμε μεγάλες θεσμικές επιτυχίες, στην αυτοδιοίκηση και στη νεολαία μας. Μεταξύ των άλλων, ο πρώτος «πράσινος» αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, είναι από το κόμμα μας και η νεολαία μας, εντάχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Ασκήσαμε σκληρή αλλά ουσιαστική κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, όπως κάναμε και στην προηγούμενη. Μακριά, όμως, από την στείρα αντιπολίτευση, καταθέσαμε και προτάσεις. Στη ΔΕΘ ανακοινώσαμε τα «100 Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης», μέρος του «Πράσινου Σχεδίου Διακυβέρνησης», που έχουμε εκπονήσει. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε την κάθοδό μας στις επικείμενες εθνικές εκλογές και τους πρώτους υποψηφίους βουλευτές. Και αμέσως μετά συμμετείχαμε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, με οχταμελή αποστολή όπου παρακολουθήσαμε 20 συνεδρίες (4 στην ολομέλεια και 16 θεματικές).  Και σήμερα, κάνουμε τον απολογισμό μας. Και επειδή το έργο μας είναι πλούσιο, σας παρουσιάζουμε , μόνο τις δράσεις που διοργανώσαμε ή συμμετείχαμε ανά μήνα. Δεν αναφέρουμε τα Δελτία Τύπου και τις πολιτικές παρεμβάσεις που κάναμε καθημερινά για τα θέματα της επικαιρότητας. Και πάλι είναι πολλές. Αλλά για αυτό ζητάμε την ψήφο και την στήριξη των πολιτών στις εθνικές εκλογές. Γιατί είμαστε η αυθεντική έκφραση του Πράσινου Χώρου στην Ελλάδα. Γιατί ήδη αγωνιζόμαστε και δίνουμε πολλά. Γιατί η εξωστρέφεια, είναι το δυνατό μας σημείο. Γιατί είμαστε το μοναδικό κόμμα που κάνει και απολογισμό.

Καλή Ανάγνωση. Go Green.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

  • 5 + 1 παρεμβάσεις στη Βόρεια Εύβοια, για την αποκατάσταση της περιοχής, έκανε το Πράσινο Κίνημα, στη μεγάλη περιοδεία μικτού κλιμακίου Πράσινου Κινήματος και Πράσινου Ιδρύματος.  Στην περιοδεία πραγματοποιήθηκε θεσμική συνάντηση με το δήμαρχο Μαντουδίου κ. Τσαπουρνιώτη και τον πρόεδρο των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Στερεάς Ελλάδας κ. Θεοδώρου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

  • “Πράσινη” περιοδεία στην Ανατολική Αττική. Συνάντηση εργασίας είχε κλιμάκιο της παράταξης “ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια” με δύο δημάρχους της Ανατολικής Αττικής. Ο επικεφαλής της παράταξης και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Βαγγέλης Θεοδώρου συνάντησαν διαδοχικά τον δήμαρχο Παιανίας – Γλυκών Νερών Ισίδωρο Μάδη και τον δήμαρχο Ραφήνας -Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς. Τα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα των δύο αυτών δήμων, καθώς επίσης και οι πράσινες πολιτικές που πρέπει να εκπονηθούν.
  • Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι. Την 8η ΕΞΠΟΤΡΟΦ – TheGreekFineFoodExhibition επισκέφτηκε κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Λάμπρο Σπάθη και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκο Παπαδάκη και Γιάννη Κυριακόπουλο. Το πράσινο Κίνημα στηρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και το κλιμάκιο του κόμματος με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι οι παραγωγικοί φορείς από όλη τη χώρα, έχουν σημειώσει τεράστια άλματα κατορθώνοντας τα προϊόντα τους, τα οποία είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, να έχουν και μια επιπλέον προστιθέμενη αξία μέσα από το προσεγμένο brading συσκευασίας και συνολικής προβολής.

ΜΑΡΤΙΟΣ

  • Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική προχωρά σε σταθερές βάσεις. 70 σελίδες ήταν  ο απολογισμός της «Αττικής- Πράσινης Περιφέρειας», της Περιφερειακής παράταξης του Πράσινου Κινήματος στην Αττική.  Εντυπωσίασαν οι 4 θεματικές εξειδικευμένες «πράσινες» παρουσιάσεις.  Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η περιφερειακή παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» και ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης πράσινων πολιτικών «Πράσινο Ίδρυμα – Θεόφραστος», στην Έκθεση της VERDE TEC που αφορούσε τις πράσινες τεχνολογίες. Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική», έγινε απολογισμός του έργου των δύο «πράσινων» περιφερειακών συμβούλων Νικου Παπαδάκη και Παναγιώτη Αλεβίζου. Ακολούθησε τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ποιοτική διάσταση της συνεργασίας. Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Άγγελος Νταβίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι – Αλλάζουμε Πορεία» και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.
  • Στην κρίσιμη έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), παραβρέθηκε ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, συνοδευόμενος από αυτοδιοικητικό κλιμάκιο του κόμματος. Μιλώντας στην κάμερα της Έκφρασης σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στην γαλάζια ηγεσία της ΚΕΔΕ.
  • ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΔΡΥΜΑ… έσπασαν την προκατάληψη, με μία εξαιρετική  διαδικτυακή ημερίδα για την Ημέρα της Γυναίκας με τίτλο: “Σπάσε την Προκατάληψη”.  Τέρμα στην κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, στην προκατάληψη, στα στερεότυπα… Με όραμα έναν κόσμο όπου η γυναικεία φωνή θα αξιοποιείται ισότιμα γι’ αυτά που προσφέρει κι όχι μόνο να υψώνεται για να διεκδικεί μια… ημιτελή ισότητα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

  • Διήμερη περιοδεία στη Μεσσηνία, έκανε μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος». Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, αποτελούνταν από τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη, το γενικό γραμματέα Λάμπρο Σπάθη και τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση. Το Πράσινο Ίδρυμα «Θεόφραστος», θα εκπροσώπησε ο πρόεδρος Νίκος Παπαδάκης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Κυριακόπουλος. Το μεικτό κλιμάκιο, έκανε αυτοψία στα έργα του καταγγελλόμενου ΣΔΙΤ, στην Οιχαλίας της Μεσσηνίας, ενώ συνομίλησε με τους κατοίκους  που αγωνίζονται για να διασώσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της περιοχής.  Επίσης επισκέφτηκε το προστατευόμενο Δάσος Ελαίας, όπου έχει αφεθεί από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελαίας, Άρης Σκλάβος μας ενημέρωσε για τις προοπτικές του Δάσους.   
  •   Ο πρώτος «πράσινος» αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είναι από το Πράσινο Κίνημα. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ (του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και την Ανακύκλωση στην Αττική), εκλέχθηκε κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας ως νέος Αντιπρόεδρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια», Νίκος Παπαδάκης, στη θέση του παραιτηθέντος Περιφερειακού Συμβούλου και μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, Γιάννη Σμέρου. Η εκλογή, (από τους εκπροσώπους των Δήμων και της Περιφέρειας), του Νίκου Παπαδάκη, ως ο πρώτος «πράσινος» αντιπρόεδρος στον ΕΔΣΝΑ, συνδυάστηκε με δύο μεγάλες ανακοινώσεις για την Αττική. Αφενός των πέντε ολοκληρωμένων έργων Ανακύκλωσης, προϋπολογισμού 98,3 εκ. ευρώ και αφετέρου του «Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης», στην Αττική, δράση που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε επίπεδο Περιφέρειας.  Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια», η οποία στηρίχτηκε από το Πράσινο Κίνημα, με δικό της αυτόνομο ψηφοδέλτιο και επικεφαλής τον Νίκο Παπαδάκη, εξέλεξε δύο έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Στο πλαίσιο του νόμου Σύριζα για την απλή αναλογική, που ίσχυε το 2019, πραγματοποιήθηκε σύμπραξη με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη, σε προγραμματική βάση 13 αξόνων. Ένας από τους άξονες της προγραμματικής συμφωνίας είναι και η ενίσχυση της Ανακύκλωσης, Επανάκτησης και Επαναχρησιμοποίησης στην Αττική. Στις επί μέρους προτάσεις προγραμματικής σύγκλισης, είχε κατατεθεί και η δημιουργία «Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης», έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Όπερ και εγένετο.  Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι ο όγκος των «πράσινων» πολιτικών που έχει υλοποιήσει η τρέχουσα περιφερειακή αρχή, είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη διοίκηση στο παρελθόν.

ΜΑΙΟΣ

  • Το Πράσινο Κίνημα στις τριήμερες εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Ν. Φιλαδέλφεια, έδωσε δυναμικό παρόν. Πλειάδα στελεχών μας, ήταν εκεί όλες τις ημέρες και ενημερώσαμε τους πολίτες για τις θέσεις μας. Μας τίμησαν με την παρουσία τους αυτοδιοικητικοί της πόλης και φυσικά ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος.
  • Πράσινη Ατζέντα και παραγωγική αξιοποίηση της Αγροτικής Γης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης μίλησε στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσαν στην Ξάνθη η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», ο Δήμος Ξάνθης και ο Φορέας Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Forum Training & Consulting, με θέμα: “ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ” (Πράσινη Οικονομία με Ψηφιακές Λειτουργίες & Δια Βίου Μάθηση). Αντικείμενο της ομιλίας του κ. Καλογράνη ήταν η Πράσινη Ατζέντα και η παραγωγική αξιοποίηση της Αγροτικής Γης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Δίπλα στη Σουλεϊμάν Σαμπιχά και στο Σύλλογο Γυναικών “Η Ελπίδα”.  Κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος επισκέφθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στο Δροσερό Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών “Η Ελπίδα” και είχε μια εποικοδομητική και γόνιμη συζήτηση με την Πρόεδρο του συλλόγου κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν και μέλη του σπουδαίου Συλλόγου.
  • Εποικοδομητική συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης.  Θεσμική συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων είχε το Πράσινο Κίνημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του κόμματος στην Ξάνθη.
  • Η Αττική μπαίνει σε μία νέα πιο «πράσινη» εποχή. Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις. Ευρώ. Την σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Παπαδάκης. Τα «πράσινα» έργα είναι το σημείο αναφοράς στο νέο πρόγραμμα 2021-2027.
  • Θεσμική συνάντηση εργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.)  για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είχε το Πράσινο Κίνημα. Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, βρήκε πολύ σημαντικές τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι προτάσεις μας είναι υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

  •  Στη μάχη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού βρέθηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ.  Στην  συνάντηση των συλλογικοτήτων για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, βρέθηκαν στελέχη μας, αφού το Πράσινο Κίνημα, έχει συνυπογράψει όλα τα σχετικά κείμενα και έχει αγωνιστεί για να είναι Κοινό Αγαθό το Νερό.  
  • Τεράστια η απήχηση της δράσης για την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων . Το ενδιαφέρον εκατοντάδων πολιτών κέρδισε η ακτιβιστική δράση του Πράσινου Κινήματος στο κέντρο της Αθήνας, την ημέρα που για φέτος εξαντλήσαμε τα αποθέματα που δικαιούμαστε, σύμφωνα με τους Διεθνής Οργανισμούς. Από την επόμενη ημέρα ξοδεύουμε από αυτά που πρέπει να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
  • Στην σημαντική ημερίδα «Wasteless Food 2022», εκπροσωπήθηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, από το συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Νίκο Παπαδάκη. Η ημερίδα είχε θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων και τα νέα επιχειρηματικά κίνητρα και πρότυπα μέσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τους κλάδους του επισιτισμού. Πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, και είχε τίτλο «ΑναΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την Καινοτομία, αντισΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την σπατάλη τροφίμων». Ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης Αντώνης Μαυρόπουλος, είχε το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε έρευνα με σημαντικά ευρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα το 42,1% των προμηθειών καταλήγει στα σκουπίδια, η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην σπατάλη τροφίμων, ενώ προκύπτουν 275 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από επιχειρήσεις εστίασης ετησίως, με 1,1, δις ετήσιο κόστος. Σημαντικό σημείο της εκδήλωσης, ήταν η παράλληλη σύνδεση με τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιούνταν μία αντίστοιχη παράλληλη εκδήλωση.
  • Με τον δήμαρχο Βριλησσίων, Ξένο Μανιατογιάννη, είχε συνάντηση κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος. Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν μόνο τα θέματα ανακύκλωσης, όπου ο Δήμος Βριλησσίων , είναι πρωταθλητής στην Αττική, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τις «πράσινες» πολιτικές των δήμων.
  • Παρέμβαση του Πράσινου Κινήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για τις ανεμογεννήτριες.  Συνεχώς δίπλα στην κοινωνία των πολιτών το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, έκανε παρέμβαση, την οποία κατέθεσε και γραπτώς κατά του απαράδεκτου φαινομένου των εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Στερεά Ελλάδα. 
  • Το παρών στο 1ο Acharnes City Festival, έδωσε το παρών το Πράσινο Κίνημα, με στελέχη του κόμματος από την Τοπική Οργάνωση Αχαρνών και τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη. Η εκδήλωση αφορούσε επαγγελματίες της περιοχής που ασχολούνται με τα αγροτικά και οικολογικά προϊόντα.
  • Στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, συμμετείχε το Πράσινο Κίνημα. Κεντρικά θέματα τη συνόδου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ήταν η στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση, την ενέργεια, η εκλογή της νέας Επιτροπής που θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα  στις εκλογές τον Μάιο του 2024.

ΙΟΥΛΙΟΣ

  •  Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής με την συμβολή και του Πράσινου Κινήματος.  Η νέα σημαντική πρωτοβουλία με πράσινο πρόσημο είναι πραγματικά σπουδαία, καθώς η Περιφέρεια Αττικής γίνεται μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+).
  •  Θεσμική Συνάντηση με τη Γερμανική Πρεσβεία. Σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε επίσημη θεσμική συνάντηση του Πράσινου Κινήματος, με τη πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα. Στην συνάντηση συμμετείχαν η κυρία Χάικε Ντέτμαν, Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η κυρία Ντόρις Τίπμαν, Συνεργάτιδα στο Οικονομικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
  • Τέσσερα χρόνια μετά και οι καρδιές καίνε ακόμα. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παραβρέθηκε και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς του 2018 στην Ανατολική Αττική. Οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος άφησαν ένα μπουκέτο λουλούδια στην μνημείο των θυμάτων στον Βουτζά, μια σιωπηλή αθόρυβη και σεμνή παρουσία στην τελετή στο λιμανάκι, στο Μάτι, ήταν η ελάχιστη υποχρέωση του ελληνικού πράσινου κόμματος στην επέτειο μίας τόσο μεγάλης τραγωδίας για τη χώρα μας.
  • Σημαντική παρέμβαση στην Παλαιά Βουλή, έκανε το Πράσινο Κίνημα, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας . Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, αποτελούσαν ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης, ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Σπάθης, ο επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελος Νταβίας και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης.
  •  Στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η Νεολαία του κόμματος Μία ακόμα σημαντική θεσμική ενίσχυση κατέγραψε το Πράσινο Κίνημα και συγκεκριμένα η Νεολαία του κόμματος, η οποία έγινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν.). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης, το Πράσινο Κίνημα εκπροσώπησαν οι δύο Συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, κ. Λάμπρος Σπάθης. Την ηγετική ομάδα του κόμματος συνόδευσε και ο κ. Νίκος Στάης, ως υπεύθυνος Συντονιστής για τα ζητήματα της νεολαίας. Σε ότι αφορά στα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη Νεολαία του Πράσινου Κινήματος στο Ε.ΣΥ.Ν. αυτά είναι η Κατερίνα Βάλλα, εκ των ιδρυτικών μελών της Νεολαίας του κόμματος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης, φοιτητής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

  • Νίκη για τις Natura, επαγρύπνηση για το Νερό.  Ειρηνική διαδήλωση του Πράσινου Κινήματος έξω από τη Βουλή. Μία μικρή, αλλά σημαντική, νίκη πέτυχε το Πράσινο Κίνημα, κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή. Το Πράσινο Κίνημα, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαδήλωσε ειρηνικά έξω από το κοινοβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, σχεδίασε και υλοποίησε μία επιθετική πολιτική ενημέρωσης, πολιτών, φορέων και πολιτικών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

  • Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στη ΔΕΘ: Ελλάδα 2023, Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης. Εξόχως σημαντική ήταν η ομιλία του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το κόμμα, στη ΔΕΘ. Τη Συνέντευξη άνοιξε η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου η οποία αναφέρθηκε στις κεντρικές αξίες του κόμματος. Παίρνοντας τον λόγο ο Συμπρόεδρος του κόμματος, που θα είναι και ο επικεφαλής στις επικείμενες εκλογές επιβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το Πράσινο Κίνημα θα κατέλθει αυτόνομα και με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια ανακοίνωσε το Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης που έχει εκπονήσει το Πράσινο Κίνημα και ενημέρωσε πως μέσα από αυτό έχουν προτεραιοποιηθεί τα 100 σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης.
  • Να κλείσει τώρα το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ζήτησε, πριν από λίγο, από το βήμα της ΔΕΘ να κλείσει τώρα το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και να ενσωματωθεί με αυτό της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος στο πλαίσιο της καθιερωμένης Συνέντευξη Τύπου του κόμματος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο ευαίσθητο θέμα του Προξενείου της Κομοτηνής ζητώντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρότασή του.
  •  Θεσμική Ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΘ. Με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΘ Αλέξη Τσαξιρλή συναντήθηκε κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, στο πλαίσιο των θεσμικών συναντήσεων στη ΔΕΘ. Το κλιμάκιο του Πρασίνου Κινήματος αποτελούνταν από τους δυο συμπροέδρους Ρια Ακριβου και Κώστα Καλογράνη, από τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση, τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου Βασίλη Ρόκο και τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής και αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη.
  • Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ δίπλα στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να καταστεί Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη. Μία ακόμη πολύ χρήσιμη συνάντηση πραγματοποίησε το Πράσινο Κίνημα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του κόμματος στη Συμπρωτεύουσα με αφορμή την διεξαγωγή της ΔΕΘ. Η επόμενη “στάση” για το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος που αποτελείτο από την Συμπρόεδρο του κόμματος Ρία Ακρίβου, τον επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελο Νταβία, τον Εκπρόσωπο Τύπου Νίκο Κραμπάση, τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη , το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Καψή και τον οργανωτικό υπεύθυνο στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλη Ρόκο, ήταν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και η δυνατότητα συνεργιών σε «πράσινες» δράσεις και πολιτικές.
  • Πράσινες πολιτικές – πρότυπο από τον Δήμο Νεάπολης Συκεών. Με έναν «Πρύτανη» της αυτοδιοίκησης είχε τη χαρά να συναντηθεί το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, λόγω της 86ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κόμματος με επικεφαλής τη Συμπρόεδρο, κα Ρία Ακρίβου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, κ. Σίμο Δανιηλίδη και να ενημερωθούν για τις πράσινες πολιτικές του Δήμου του.
  • Το Πράσινο Κίνημα στο πλευρό του Δήμου Λαγκαδά. Τον δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Γιάννη Ταχματζίδη, επισκέφθηκε το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, συνεχίζοντας τις συναντήσεις, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το κόμμα στη ΔΕΘ. Η συνάντηση αποτελούσε ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής, όπου είχαν τεθεί επί τάπητος τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
  • Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση στο Δήμο Θερμαϊκού, με το δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή, σε ένα δήμο που έχει μία από τις πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα.
  • Το Δήμο Βόλβης επισκέφτηκε το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του Πράσινου Κινήματος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόλβης, κ. Διαμαντή Λιάμα και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν κοινούς κώδικες σε πολλά θέματα.
  • Με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία» Γαβριήλ Αβραμίδη συναντήθηκε κλιμάκιο του Πρασίνου Κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η παράταξη «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία» είναι αυτή που υποστηρίζει το Πράσινο Κίνημα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Την ευκαιρία να “ξεναγήσει” το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος στα περίπτερα της Περιφέρειας Αττικής και του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είχε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, κ. Νίκος Παπαδάκης. Ο εκ των κορυφαίων στελεχών του Πράσινου κινήματος ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία καθότι “έπαιζε εντός έδρας”, ως επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ.
  • Στηρίζουμε την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού. Την εθελοντική ομάδα της Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού συνάντησε η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» και το Πράσινο Κίνημα. Η ενημερωτική συνάντηση αφορούσε θέματα της Πολιτικής Προστασίας, τα προβλήματα του εθελοντικού κινήματος αλλά και ειδικότερα της συγκεκριμένης Εθελοντικής Ομάδας.
  • Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ σε ΠΕΣΥΔΑΠ και ΔΙΚΕΠΑΖ.  Θεσμική συνάντηση για το περιβάλλον και τα αδέσποτα της Αττικής με το πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, είχε το Πράσινο Κίνημα.
  • ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και ΣΠΑΠ.  Θεσμική Συνάντηση για την Πεντέλη και την Πολιτική Προστασία Τα πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας συζήτησε κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος με τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο.  

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

  • Στην Πανελλαδική διαδήλωση ποδηλατών διεκδικώντας Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο. Το Ποδήλατο είναι σύμβολο βιώσιμης μετακίνησης και στέλνει θετικό μήνυμα για την ενθάρρυνση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο το Πράσινο Κίνημα στήριξε και συμμετείχε μαζικά στην Πανελλαδική διαδήλωση ποδηλατών.  Το πράσινο Κίνημα ένωσε τη φωνή του με τα δίκαια αιτήματα της διαδήλωσης για υποδομές, ασφάλεια και Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο
  • Στήριξη της Δράσης «Ημέρα Υιοθεσίας Σκύλου – Γάτας και Μπαζάρ» στη Μεταμόρφωση. Το Πράσινο Κίνημα με ιδιαίτερη ικανοποίηση στήριξε την Ημέρα Υιοθεσίας, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα των Ζώων, που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ζώων. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων και τα αποτελέσματα μετά από κάθε αντίστοιχη δράση είναι παραπάνω από εντυπωσιακά. Το Πράσινο Κίνημα δίνει το παρών έμπρακτα,  στη μάχη για να «αδειάσουν όλα τα κλουβιά».
  • Νέα μεγάλη θεσμική επιτυχία του Πράσινου Κινήματος. Ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Νίκος Παπαδάκης, μετά την εκλογή του στην Αντιπροεδρία του ΕΔΣΝΑ, εξελέγη και από το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε. στο ΠΕΠ Αττικής.  Αυτή η επιλογή του ΔΣ της ΕΝ.Π.Ε. μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς το νέο ΕΣΠΑ έχει “πράσινο” χρώμα αφού δίνει προτεραιότητα στην Πράσινη Μετάβαση της Περιφέρειας Αττικής.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

  • Ξεκίνησε και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας του Πράσινου Κινήματος. Σε μία γεμάτη αίθουσα, στην Αττική, αλλά και διαδικτυακά από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη του Πράσινου Κινήματος, ενημερώθηκαν για την προεκλογική στρατηγική. Στις 28 Νοεμβρίου στα γενέθλια του Πράσινου Κινήματος, ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 100 υποψήφιοι βουλευτές. Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για το Πράσινο Κίνημα, κηρύχθηκε επίσημα, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Κι ενώ ήταν μία αυστηρά εσωκομματική εκδήλωση, γέμισε πλήρως η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Civitel Olympic. Επίσης, συμμετείχαν διαδικτυακά, πληθώρα στελεχών και υποψηφίων από όλη την Ελλάδα.
  • Αντιπροσωπεία του Πράσινου Κινήματος βρέθηκε στο Βόλο για να παρακολουθήσει από κοντά τις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η απογοήτευση από όσα συνέβησαν ειδικά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου είναι διάχυτη. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του Πράσινου κινήματος που αποτελείται από τον Συμπρόεδρο του κόμματος, κ. Κώστα Καλογράνη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Περιφερειακό Σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη περιφέρεια», κ. Νίκο Παπαδάκη και τον Υπεύθυνο Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος, κ. Άγγελο Νταβία, διαπίστωσαν με μεγάλη απογοήτευση ότι κομματικοποίησαν τις εργασίες του κρίσιμου συνεδρίου στο βωμό της προεκλογικής περιόδου.
  • Στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στο νησί της Ρόδου, βρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νίκος Παπαδάκης. Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδάκης, ανέδειξε το θέμα της Προσβασιμότητας σαν βασική συνιστώσα της κοινής συνισταμένης που λέγεται Πράσινη Μετάβαση.
  • Το σοβαρότατο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική απασχόλησε την επιτυχημένη ανοικτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Χαλάνδρι, το Πράσινο Κίνημα, η Περιφερειακή Παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και η δημοτική παράταξη “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση και η Πράσινη οπτική. Αττική: Σχεδιασμός και Προγράμματα – Χαλάνδρι: Πρόοδος και καθυστερήσεις” και όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν επαρκώς από τον Συμπρόεδρο του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστα Καλογράνη, από τον επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκο Παπαδάκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Χαλανδρίου, κ. Δημήτρη Λέρτα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος της Επιτροπής Οργανωτικού του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής της παράταξης “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία”, κ. Άγγελος Νταβίας, ο οποίος επίσης τοποθετήθηκε σχετικά.
  • Την 29η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica – HELEXPO επισκέφτηκαν εκπροσωπώντας την Αττική Πράσινη Περιφέρεια και το Πράσινο Κίνημα ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Νίκος Παπαδάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Παναγιώτης Αλεβίζος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

  • Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στο 36ο Συνέδριο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Με κύριο θέμα την ενεργειακή κρίση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, ολοκληρώθηκε το 36ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε και το Πράσινο Κίνημα, με οχταμελής αποστολή. Ενεργειακή κρίση, επισιτιστικό πρόβλημα, παραγωγική ανασυγκρότηση, δικαιώματα γυναικών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πολιτικές κατοικίας και απαγόρευσης πλειστηριασμών, φορολογικά μοντέλα και σύγχρονες οικονομικές πολιτικές ήταν στην ατζέντα του συνεδρίου.  20 συνεδρίες παρακολούθησε η οχταμελής αποστολή του Πράσινου Κινήματος, ενώ ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, συναντήθηκε και συζήτησαν για αρκετή ώρα με το πράσινο πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Dritan Abazovic. Για εμάς οι Πράσινες Πολιτικές, είναι το μέλλον της Ευρώπης
  • Το Πράσινο Κίνημα στην Κέρκυρα: Γωνιές ανακύκλωσης και Ερημίτης στην ατζέντα των θεσμικών συναντήσεων.  Στην Κέρκυρα περιόδευσε, κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος αποτελούμενο από τον συμπρόεδρο του κόμματος, και επικεφαλής των εκλογών, κ. Κώστα Καλογράνη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκο Παπαδάκη και τον πολύ δραστήριο υποψήφιο Βουλευτή Κέρκυρας του Πράσινου Κινήματος, κ. Σπύρο Θύμη. Η αντιπροσωπεία του Πράσινου Κινήματος επισκέφτηκε το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας όπου είχε αρχικά συνάντηση στο δημαρχείο με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαχειμάρη, την μοναδική Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας σε ολόκληρη τη χώρα, κα Σπυριδούλα Κόκκαλη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Παπαδάτο και τον Οικονομολόγο – Στατιστικό Θεόδωρο Βώρο. Μετέπειτα, έγινε αυτοψία στις 161 γωνιές και σημεία ανακύκλωσης της Βόρειας Κέρκυρας. Επίσης εκφράσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στήριξή μας, στο δήμαρχο για τον αγώνα που κάνει να σωθεί περιβαλλοντικά η περιοχή του Ερημίτη.
  •  Στην επιτυχημένη πράσινη γωνιά των Λιαπάδων της Κεντρικής Κέρκυρας.Την πράσινη γωνιά των Λιαπάδων της Κεντρικής Κέρκυρας, επισκέφθηκε το Πράσινο Κίνημα, στο πλαίσιο, της περιοδείας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Η πράσινη γωνιά των Λιαπάδων, είναι μία καλή πρακτική και ένα παράδειγμα προς μίμηση, από εθελοντές ενεργούς πολίτες, οι οποίοι λειτουργούν την ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση στη σωστή τους διάσταση