Απόφαση κόλαφος κατά της αυθαιρεσίας στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Δωρεάν μαθήματα διαδικτυακών και ψηφιακών ικανοτήτων με πιστοποίηση
23 Μαρτίου 2021
Συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου στην Ώρα της Γης
23 Μαρτίου 2021
Show all

Απόφαση κόλαφος κατά της αυθαιρεσίας στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης

Με την πρόσφατα δημοσιευθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίπτεται η αίτηση αναστολής του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου εφημέριου του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, κατά της απόφασης 1824/15-4-2020 του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην δημόσια αναδασωτέα έκταση «Προφήτης Ηλίας» της Ηλιούπολης.
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι:

  • «Ο ιερέας προέβη παράνομα και χωρίς έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας σε αλλαγή χρήσης δημόσιας δασικής αναδασωτέας έκτασης και στην ανέγερση οικοδομήματος από τούβλα και στέγη με κεραμίδια πέριξ του παλαιού εξωκλησιού κτισμένου από το 1930, το οποίο περιέκλεισε με την νέα κατασκευή».
  • Είναι «απορριπτέος και προδήλως αβάσιμος ο προβαλλόμενος λόγος περί παραβάσεως της παρ. 7 του άρθρου 52 του νόμου 4280/2014, που ισχύει επί εγκαταστάσεων που κατασκευάσθηκαν προ της ισχύος του ανωτέρω νόμου, καθόσον η επίμαχη κατασκευή έλαβε χώρα το 2019».
  • Απορρίπτεται «ο λόγος περί αναγκαιότητας των νέων κατασκευών πέριξ του εξωκλησιού για λόγους στατικής ασφάλειας καθόσον οι εν λόγω κατασκευές έγιναν άνευ αδείας δομήσεως συνοδευόμενης υπό των απαιτουμένων εγκεκριμένων τεχνικών μελετών, δημιουργουμένου κινδύνου εκτός από την καταστροφή της δασικής βλαστήσεως, αλλά και από πλευράς πολεοδομικής, λόγω συρροής πιστών εντός άνευ αδείας κατασκευασθέντος Ι. Ναού».
    Η απόφαση είναι μια δικαίωση των αγώνων της τοπικής κοινωνίας για τήρηση της νομιμότητας και μέγα πλήγμα κατά της επιχειρούμενης θρασείας αμφισβήτησής της από τους αυθαιρετούντες.
    Ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τους θεσμούς παρακολουθεί από κοντά τις νομικές διαδικασίες και θα συνεχίσει να ενεργεί με υπευθυνότητα και επιμονή για την τελική δικαίωση κατά της αυθαιρεσίας και την επαναφορά της πρότερης κατάστασης στο γραφικό ξωκλήσι.