Αρωγός για την ανάδειξη της Οικίας Φρόντζου ο Δήμος Ιωαννιτών

Νέο υπερσύγχρονο όχημα για τα αδέσποτα ζώα στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
30 Νοεμβρίου 2023
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή είναι η κρισιμότερη από ποτέ.
1 Δεκεμβρίου 2023
Show all

Αρωγός για την ανάδειξη της Οικίας Φρόντζου ο Δήμος Ιωαννιτών

Αρωγός για την ανάδειξη της Οικίας Φρόντζου ο Δήμος Ιωαννιτών

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και ανάδειξη της οικίας Φρόντζου, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών μετά από απόφαση που έλαβε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η οικία Φρόντζου ανακαινίστηκε πλήρως με την οικονομική συνδρομή της Βουλής και εγκαινιάστηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και σε συνεργασία με το Ίδρυμα συντάχθηκε η προγραμματική σύμβαση.

«Πρόκειται για έναν χώρο που πρέπει να αποκτήσει στενή σχέση με την πόλη. Το οίκημα συνιστά ένα σημείο αναφοράς και μπορούμε να το λειτουργούμε προς όφελος της πόλης και των επισκεπτών της» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Πέτσιος.

Η πρωτοβουλία για την συνεργασία αυτή, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ελήφθη αμέσως μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που επιτρέπουν στην οικία Φρόντζου να είναι επισκέψιμη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημήτρης Παπαγεωργίου, η «Οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου», η οποία ανακαινίσθηκε προσφάτως με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, συνιστά ένα σπάνιο δείγμα εξωτερικής και εσωτερικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου (κατασκευάσθηκε το 1936/1937) και περιέχει σημαντικά έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία και Πίνακες του Κενάν Μεσαρέ.

Αποτελεί ένα χώρο κόσμημα, ο οποίος πρέπει να αποδίδεται προς χρήση στους πολίτες της πόλης, για πνευματικές, πολιτιστικές μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Αυτός εξ άλλου ήταν και ο λόγος της ανακαίνισής της.

Για την απόδοση του χώρου στους πολίτες και την αξιοποίηση για τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν ένας εκ των πλέον καταλλήλων φορέων είναι ο Δήμος Ιωαννιτών ο οποίος μπορεί μέσω των υπηρεσιών του να επιμελείται του χώρου και τέτοιων εκδηλώσεων.

Παράλληλα ο χώρος αυτός παρίσταται ως ιδανικός χώρος στον οποίο ο Δήμος, στα πλαίσια των ποικιλόμορφων δράσεών του, μπορεί , είτε από κοινού είτε παράλληλα με το Ίδρυμα, να χρησιμοποιεί την Οικία Φρόντζου προκειμένου να διοργανώνει δράσεις επί πολιτιστικών και επιστημονικών θεμάτων που σχετίζονται με την μελέτη του αρχειακού υλικού και των παλαιτύπων που ανήκουν στην περιουσία του Ι.Μ.Ι.Α.Χ, με την προβολή της εσωτερικής και εξωτερικής αρχιτεκτονικής της «Οικίας Κωνσταντίνου Φρόντζου», καθώς και την από κοινού οργάνωση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την ιστορική ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο χώρος είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί δράσεις του Δήμου όπως συναντήσεις, με σημαντικές προσωπικότητες, του εσωτερικού και εξωτερικού οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη επισήμως η ανεπισήμως.

Μπορεί να αποτελέσει επίσης χώρο προβολής των δραστηριοτήτων του Δήμου, χώρο συνεντεύξεων και λοιπών δράσεων.

Η πρόσφατη ανακαίνιση της «Οικίας Κωνσταντίνου Φρόντζου» ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία (ιστορική και πολιτισμική) ενός σπάνιου αρχιτεκτονήματος, και ως εκ τούτου καθίσταται επιτακτικώς αναγκαία η άμεση και συστηματική χρήση της προς τον σκοπό διατήρησης και συντήρησής της, στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την άμεση και συνεχή λειτουργία της έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε φθοροποιός αλλοίωση.