Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα βγουν αποτελέσματα -Πού θα γίνουν exit poll

Θεσσαλία: Σε αυτούς τους δήμους το νερό είναι ακατάλληλο (λίστα)
2 Οκτωβρίου 2023
Τροπολογία ΥΠΕΣ: Προκαταβολή ποσών έως 50% για αποκατάσταση ζημιών σε δήμους κηρυγμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
3 Οκτωβρίου 2023
Show all

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα βγουν αποτελέσματα -Πού θα γίνουν exit poll

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ώρα θα βγουν αποτελέσματα -Πού θα γίνουν exit poll

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν οι κάλπες για την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών 2023.

Πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2023, ενώ όσοι δήμοι και περιφέρειες οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, τότε οι πολίτες θα έχουν προσέλθει τέσσερις φορές στις κάλπες μέσα σε ένα χρόνο.

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα βγουν νωρίτερα από ότι το 2019, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Το 2019, τα αποτελέσματα βγήκαν στις 21:30, ωστόσο, αυτή τη φορά θα έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα πιο νωρίς, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές, λόγω των tablets με τα οποία θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα πιο γρήγορα και θα γίνεται η ενσωμάτωση.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχαμε την πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος γύρω στις 20:30, δηλαδή περίπου 1,5 ώρα μετά από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα μικρό ενδεχόμενο να έχουμε αποτελέσματα και λίγο αργότερα στις 21.00.

Σε ότι αφορά το exit poll, σήμερα η ΕΡΤ αποφασίζει για το αν θα διεξαχθεί έρευνα κοινής γνώμης από κοινού με τα ιδιωτικά κανάλια. Πάντως, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχε διενεργηθεί exit poll για την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο της Αθήνας.

Πώς μπορούμε να μάθουμε που ψηφίζουμε
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Τι έγγραφα χρειάζονται για να ψηφίσουμε
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πώς ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πόσους σταυρούς βάζουμε
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Πόσους Δημοτικούς ή Περιφερειακούς Συμβούλους θα εκλέξει ο νικητής των εκλογών

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα. Αν το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού είναι μεγαλύτερο του 60%, τότε εκλέγει ανάλογο αριθμό Συμβούλων.