Η διαχείριση αποβλήτων στην Κεφαλονιά την περίοδο 2018-2021. Η περίπτωση του Δήμου Αργοστολίου
19 Ιανουαρίου 2022
Νερό από την ΕΥΔΑΠ για την Αίγινα
20 Ιανουαρίου 2022
Show all

Αυτοψία στο ρέμα Ποδονίφτη

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία στο ρέμα Ποδονίφτη.
Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τη Διευθύντρια Υδραυλικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής, Α. Δεληγιώργη και τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας και του Δήμου για το πρόβλημα υπερχείλισης που εντοπίζεται στο σημείο της συμβολής των οδών Περισσού και Δοξάτου. Ήδη έχουν ξεκινήσει από την Περιφέρεια οι διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ έγινε συζήτηση για την ανάγκη υλοποίησης έργων και υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος ζήτησαν από τις υπηρεσίες τους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση ωρίμανση. Επιπλέον επισημάνθηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών οριοθέτησης-διευθέτησης του ρέματος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει αναλάβει την ευθύνη της σχετικής μελέτης, προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής αναβάθμισης και δημιουργίας σημείων περιπάτου και αναψυχής.
Στην αυτοψία συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας Δ. Κανταρέλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Λ. Γεωργαμλής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας ακολούθησαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Πρέπει να οχυρώσουμε τις πόλεις μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό και επαρκέστερο τρόπο τα πλημμυρικά φαινόμενα. Σήμερα μαζί με τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας τον Γ. Βούρο και τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Δημόπουλο, βρεθήκαμε στον Ποδονίφτη προκειμένου να ενημερωθούμε για την υφιστάμενη κατάσταση και να συνεργαστούμε προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής προετοιμασία και πρόληψη. Είναι γεγονός ότι έχουν διαπιστωθεί διαβρώσεις σε ορισμένα σημεία και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αποκατάστασης. Παράλληλα περιμένουμε την οριοθέτηση -διευθέτηση που την έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα συμβάλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος των πολιτών. Όπου χρειαστεί, θα στηρίξουμε τον δήμο στο σχέδιο ανάπλασης. Έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συνάδουν πλήρως με τις προτεραιότητές μας και τους στόχους μας».

Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας Γ. Βούρος
Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος συνεργάζονται στενά. Στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε προβλήματα εδώ με τις πλημμύρες και με τον υδάτινο όγκο που πια είναι ανεξέλεγκτος λόγω των καιρικών φαινομένων που μας ξαφνιάζουν πολλές φορές. Βρισκόμαστε εδώ με τον Περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Δημόπουλο προκειμένου να συνεννοηθήκαμε ως προς το τι αναλαμβάνει η περιφέρεια και τι αναλαμβάνει ο δήμος για να μην ξαναζήσουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν περιουσίες. Τα πρανή θα μπουν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, μετά την οριοθέτηση των ρεμάτων, ειδικά εδώ στη Φιλαδέλφεια που έχουμε τον Κηφισό, τον Γιαμπουρλά και τον Ποδονίφτη.

Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος
Μέσα από την τριμερή συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης, έχουμε ως ζητούμενο να διατηρηθεί ουσιαστικά αυτός ο σημαντικός οικολογικός βιότοπος, να αναπτυχθεί και να γίνει επισκέψιμος. Παράλληλα διασφαλίζουμε από πλευράς πολιτικής προστασίας ότι δεν θα γίνονται πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Ποδονίφτη.