Α. Ακρίβος: Να απαντηθούν τα “γιατί” της καταστροφής στη Θεσσαλία

Το Πράσινο Κίνημα τιμά την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης
21 Σεπτεμβρίου 2020
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Με χρεοκοπημένες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεις την κλιματική αλλαγή
22 Σεπτεμβρίου 2020
Show all

Α. Ακρίβος: Να απαντηθούν τα “γιατί” της καταστροφής στη Θεσσαλία

Ξεκάθαρος στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”

Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη, περιοχές αποκλεισμένες, καταστροφές σε δημόσιες δομές και ιδιωτική περιουσία, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες άχρηστες. Η περιοχή της Θεσσαλίας θρηνεί τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν από τη θεομηνία και οι κάτοικοι προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε με το φονικό του πέρασμα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός.
Η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Ακρίβος θέλουν πρώτα από όλα να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, να ευχηθούν να βρεθεί ζωντανή η αγνοούμενη γυναίκα και παράλληλα να καλέσει τους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν τόσο σκληρά να μαζέψουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει τα πάντα σε μεγάλες εκτάσεις, τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει ή υποστεί τεράστιες ζημιές από τους χειμάρρους, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έχουν αποκόψει ολόκληρα χωριά από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι εκεί και περιμένουν τα έργα αποκατάστασης, διατηρώντας ωστόσο νωπές τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν για ώρες την Κυριακή και τη μάχη που έδωσαν -κυριολεκτικά- για επιβίωση.
Η “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους πολίτες που έδωσαν και την ψυχή τους για να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους. Σε αυτό το πλαίσιο κλιμάκια της παράταξης ήταν σε καίρια σημεία ώστε να προσφέρουν έστω και το ελάχιστο σε όσους το χρειάζονταν.
Σίγουρα, αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και να γίνει άμεσα ο απολογισμός και η καταγραφή της καταστροφής και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν ενημέρωσε έγκαιρα ότι αναμένεται να πληγεί η Θεσσαλία και τις προηγούμενες ημέρες οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για ακραία φαινόμενα σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Επίσης επειδή η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” μίλησε με πολλούς πολίτες, της κατήγγειλαν ότι τα μηνύματα 112 δεν ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα και όταν αυτό έγινε, η θεομηνία είχε ήδη είχε αρχίσει. Στην περιοχή των Φαρσάλων έφτασαν στις 23.30 το βράδυ της Παρασκευής ενώ στην περιοχή του Σταυρού Καρδίτσας, που υπέστη τεράστιες ζημιές, το μήνυμα προειδοποίησης έφτασε στις 22.00 της ίδιας ημέρας και τα φαινόμενα άρχισαν στις 4 το απόγευμα όταν η θεομηνία είχε ήδη πλήξει το Μουζάκι.
Τεράστια είναι και τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την καταστροφή τόσων γεφυρών, του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι και άλλων κατασκευών, καθώς εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες αν έχουν υπάρξει κατασκευαστικά λάθη και βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν, κάτι για το οποίο θα αναφερθεί η παράταξη στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.
Προφανώς και θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους.
Επίσης θα πρέπει να κηρυχθούν όλες αυτές οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές.
Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
Πάρα πολύ σοβαρό είναι και το ζήτημα των πολλών ζώων κτηνοτροφικών μονάδων που πνίγηκαν κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας και παραμένουν άταφα. Υπάρχει τεράστιος υγειονομικός κίνδυνος όσο καθυστερεί η παρέμβαση των αρμοδίων για να αντιμετωπιστεί και αυτό το μείζον πρόβλημα.
Δυστυχώς για όλα αυτά τα φαινόμενα η αιτία εκτός των γνωστών παθογενειών του ελληνικού κράτους, με τα μπαζωμένα ρέματα, τα αυθαίρετα, την έλλειψη πρόληψης, τον ελλειπή καθαρισμό των ρεμάτων και τόσα άλλα, βρίσκεται στην Κλιματική Αλλαγή που η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” ως περιφερειακή έκφραση του Πράσινου Κινήματος στη Θεσσαλία έχει τόσες φορές επισημάνει τόσο εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και εκτός. Αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και με πιο μεγάλη ένταση και όσο δεν αλλάζουμε πολιτική η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι αυτό.
Ο επικεφαλής της Παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” και περιφερειακός σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, συντόνισε τις δράσεις των κλιμακίων της παράταξης και παράλληλα επικοινώνησε με όλους τους τοπικούς άρχοντες ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες της η παράταξη όπου κρίνονταν αναγκαίο, όπως και έκανε και συνεχίζει να κάνει, καθώς τα δύσκολα συνεχίζονται.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ακριβός φανερά επηρεασμένος από όλη αυτήν την κατάσταση τόνισε: “Και η φράση “Βιβλική καταστροφή” μοιάζει λίγη για να περιγράψει αυτό που συνέβη στις περιοχές μας εδώ στη Θεσσαλία. Θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που χάθηκαν και ελπίζω να μην θρηνήσουμε άλλη απώλεια ανθρώπινης ζωής. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και θα πρέπει οι αρμόδιοι να κινηθούν άμεσα ώστε να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να επανέλθουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες. Όμως θα έρθει η ώρα που θα καταλογιστούν και κανένας δεν θα μπορέσει να κρυφτεί. Εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε οι πολίτες να πάρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν για την καταστροφή που έπληξε την Θεσσαλία.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, όσους συνεισέφεραν στους συμπολίτες τους αυτές τις δύσκολες ώρες και θα πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιανός.”