Α. Ακρίβος: Σημείο αναφοράς τα παραδοσιακά πανηγύρια – Γιατί πρέπει να “ακουστούν” ξανά

“Η Πολιτική Οικολογία θα έχει αυτόνομη θέση στην πολιτική σκηνή”
27 Ιουνίου 2021
Πράσινο Ταμείο: Κονδύλια σε 162 Δήμους για πράσινο, smart parks, διευθέτηση ρεμάτων
28 Ιουνίου 2021
Show all

Α. Ακρίβος: Σημείο αναφοράς τα παραδοσιακά πανηγύρια – Γιατί πρέπει να “ακουστούν” ξανά

Η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη περιφέρεια” κατέθεσε μέσω του επικεφαλής της, κ. Αθανάσιου Ακρίβου Ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για την διεξαγωγή των τοπικών πανηγυριών.
Με συγκεκριμένα επιχειρήματα η παράταξη εξηγεί τους λόγους που θα πρέπει φέτος το Καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά τοπικά πανηγύρια στην Θεσσαλία, τηρώντας προφανώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αναλυτικά, το Ψήφισμα της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” για την διεξαγωγή πανηγυριών έχει ως εξής:

ΑΠΟ: Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας
Κοιν.: Περιφερειάρχη, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων, περιφερειακούς συμβούλους

Ουσιαστικά στη Θεσσαλία έχουν να οργανωθούν παραδοσιακά τοπικά πανηγύρια δύο ολόκληρα χρόνια πλέον.
Αφού μπαίνουμε στην κανονικότητα, θέλουμε να επιστρέψουν τέτοιες εκδηλώσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία και την ψυχολογία των πολιτών. Πάντα βέβαια προσαρμοζόμενοι με όσα ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα πανηγύρια αποτελούν σημείο αναφοράς και για τους Θεσσαλούς της διασποράς, οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό συνδυάζουν την έλευσή τους στα πάτρια εδάφη με την παρουσία τους στο πανηγύρι του χωριού τους.
Παράλληλα τα πανηγύρια μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών οι οποίοι έχουν κάποια συγγενική ή φιλική σχέση με ντόπιους κατοίκους ή ακόμα και που είναι άσχετοι με τη Θεσσαλία. Η παρουσία τους δημιουργεί μια πρόσθετη τουριστική κίνηση η οποία συντελεί στην αύξηση των εσόδων των ντόπιων κατοίκων.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι εξωραϊστικοί και άλλοι σύλλογοι περιμένουν από τα πανηγύρια προκειμένου να αποκτήσουν τα οικονομικά μέσα για την εκτέλεση έργων ή για τη χρηματοδότηση διαφόρων πνευματικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.
Τα πανηγύρια περιμένουν και οι διάφοροι παραγωγοί, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και άλλοι άνθρωποι του μόχθου προκειμένου να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους.
Στην ίδια κατεύθυνση τα πανηγύρια περιμένουν και οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί που συμμετέχουν σε αυτά και τόσο επλήγησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Επειδή όλοι μετράνε τα οικονομικά δεδομένα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στα άμεσα οικονομικά οφέλη, δηλ, τα κέρδη που προκύπτουν αποκλειστικά από την τέλεση των πανηγυριών. Αυτά είναι τα κέρδη τόσο των προμηθευτών όσο και των διοργανωτών των πανηγυριών αλλά και των μουσικών.
Στα έμμεσα οικονομικά οφέλη είναι τα κέρδη που προκύπτουν από την κυκλοφορία του πανηγυριώτικου χρήματος, αλλά και από την κίνηση που παρουσιάζεται από την έλευση στη Θεσσαλία επ΄ ευκαιρία των πανηγυριών ντόπιων ή ακόμα και ξένων παραθεριστών.
Με βάση διεθνείς οικονομικούς δείκτες το χρήμα πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις κύκλους, οπότε μπορείτε να αναλογιστείτε για τι μεγέθη μιλάμε.
Ανακεφαλαιώνοντας, διαπιστώνουμε ότι ο θεσμός των πανηγυριών αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής, οικονομικής ζωής και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή ώστε να να πραγματοποιηθούν ξανά φέτος.
Με βάση όλα τα παραπάνω η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της κ. Αθανάσιος Ακρίβος, ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το σχέδιο Ψηφίσματος σχετικά με την επανεκκίνηση των πανηγυριών στη Θεσσαλία. Είναι αυτονόητο πως θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με εκτίμηση
Για την Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
Αθανάσιος Ακρίβος, Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης.