Α. Ακρίβος: Συμβάλουμε δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων: Covid-19 και Κλιματική Αλλαγή: Γνώση, Στρατηγική και Αποτελεσματικότητα στη νέα εποχή
15 Νοεμβρίου 2021
Η Παράταξη “Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία” για τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι
15 Νοεμβρίου 2021
Show all

Α. Ακρίβος: Συμβάλουμε δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο
Α. Ακρίβος: Συμβάλουμε δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Τα διαπιστευτήρια της συνεπούς στάσης της στα σοβαρά θέματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας έδωσε για ακόμη μία φορά η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της κ. Αθανάσιος Ακρίβος, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας όσα υποστήριζε προεκλογικά η περιφερειακή παράταξη “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” ότι δηλαδή, δεν θέλει να ασκεί στείρα αντιπολίτευση αλλά να συμβάλει δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας, ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2022, κάνοντας παράλληλα και τις απαραίτητες παρατηρήσεις και προτάσεις του.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2022 διαμορφώνεται στα 251.573.000 ευρώ, ο οποίος παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022, είναι αυξημένος κατά 30 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021 και καταρτίστηκε σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως τονίστηκε πέρασε από όλες τις διαδικασίες ελέγχου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, χωρίς παρατηρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι από τους μοναδικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα που δεν έχει δανειστεί την τελευταία δεκαετία, ούτε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.
Την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται έργα άνω των 5 δις ευρώ.

Η τοποθέτηση του Α. Ακρίβου
Τα σημαντικότερα σημεία από την τοποθέτηση του κ. Ακρίβου στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά είναι τα παρακάτω:

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
Συναδέλφισσες, και Συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
δυστυχώς μία ακόμα συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό πραγματοποιείται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση η παράταξή μας θεωρεί πως μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Προϋπολογισμού για την νέα χρονιά θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων.
Γνωρίζουμε ότι τα περιθώρια για να επηρεάσουμε συγκεκριμένα ποσά είναι ελάχιστα για να μην πω μηδενικά.
Σε κάθε κωδικό υπάρχουν οδηγίες για το τι ποσό πρέπει να προϋπολογιστεί.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει ότι η πανδημία, η έξαρσή της, οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της, είναι στα βασικά πλάνα της Περιφέρειας. Βέβαια, όπως συνηθίζουμε να λέμε “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” και θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει να σημειώσω ότι στο σχέδιο του Προϋπολογισμού εντοπίσαμε προβλέψεις για στήριξη στον εργαζόμενο, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον έμπορο, τον επαγγελματία. Βλέπουμε έναν προϋπολογισμό που κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο λειτουργικό και είμαστε πεπεισμένοι ότι η διοίκηση μπορεί να κάνει σημαντικά έργα και δράσεις οι οποίες θα βελτιώσουν την εικόνα της περιφέρειας μας και στο επίπεδο των αντιπλημμυρικών έργων που επίσης είναι ένας τομέας που θα πρέπει να ρίξουμε μεγάλο βάρος.
Πρέπει η διοίκηση με όλα της τα μέσα να ρίξει μεγάλο βάρος ώστε όλα τα μεγάλα και σπουδαία έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθούν έγκαιρα.
Όπως έχω επανειλημμένως δηλώσει και πιστεύω πως το διαπιστώσατε στην πράξη η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” δεν θέλει να ασκεί στείρα αντιπολίτευση αλλά να συμβάλει δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας.

Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος όλων των ενεργειών μας πρέπει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.
Ξέρετε πως εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στα ζητήματα του περιβάλλοντος και ειδικά στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και τις επιπτώσεις της που δυστυχώς η Περιφέρειά μας τις βίωσε από πρώτο χέρι.
Για αυτό, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη και αγαπητοί συνάδελφοι,
προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι τα έργα υποδομής,
όπως τα σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται να γίνουν στη βάση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.
Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε και τις Κοινωνικές υποδομές.
Η Περιφέρεια πρέπει να προσφέρει ένα δίχτυ αλληλεγγύης, και προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Θα ήθελα να κάνω ξανά ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια πιο εξειδικευμένα θέματα τα οποία για εμάς όμως ως παράταξη της Οικολογίας είναι πάρα πολύ σοβαρά.
Η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να διέπει τον Προϋπολογισμό σε όλο του το φάσμα. Θα πρέπει για παράδειγμα να μειωθούν οι δαπάνες για πετρέλαιο και ρεύμα στα δημόσια κτίρια και να αντικατασταθούν με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά.
Βλέπετε τι έχει συμβεί με την κατακόρυφη αύξηση στην ενέργεια και τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην οικονομία.
Υπάρχουν πολλά έργα που είναι χρήσιμα και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την αναγκαιότητα τους αλλά ο γενικός προσανατολισμός είναι εκτός της οικολογικής και κοινωνικής λογικής, όπως εμείς την καταλαβαίνουμε.
Επίσης θα θέλαμε να αποτυπώνεται η πράσινη ανάπτυξη περισσότερο στον προϋπολογισμό
Βέβαια, πλέον δε μιλάμε για «πράσινη ανάπτυξη» αλλά για βιωσιμότητα και πράσινη στροφή στην οικονομία, μιας και ο όρος «ανάπτυξη» έχει ταυτιστεί με ποσοτικά χαρακτηριστικά και τη διαρκή αύξηση της κατανάλωσης
Αυτή η πράσινη στροφή έχει γίνει κατανοητή και περνάει κατά κάποιο τρόπο στα προεκλογικά προγράμματα και τα κείμενα όλων των παρατάξεων, αφού έχει γίνει πλέον απαίτηση των συνειδητοποιημένων πολιτών.

“Πάντα θα θέλουμε η Περιφέρεια να δίνει ένα ευρώ περισσότερο για έργα και υπηρεσίες που αφορούν στο περιβάλλον”
Αυτή η στροφή προς βιώσιμη κατεύθυνση ελάχιστα όμως περνάει στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Εμείς ως παράταξη πάντα θα θέλουμε η Περιφέρεια να δίνει ένα ευρώ περισσότερο για έργα και υπηρεσίες που αφορούν στο περιβάλλον,

θα θέλουμε πάντα η Περιφέρεια να ρίχνει περισσότερο βάρος στην κοινωνική πολιτική και στους πολίτες που βρίσκονται σε αδυναμία.
Θα θέλουμε πάντα να είναι προτεραιότητα η ανακύκλωση
Η περιφέρεια θα πρέπει πάντα να προστατεύει τα αδέσποτα
Επιθυμία μας είναι να βάλουμε την πράσινη ατζέντα στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Περιφέρειας.

Κυρίες και κύριοι,
κλείνοντας, χωρίς να θέλω να σας κουράσω περισσότερο
θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια” δήλωσε προεκλογικά και το αποδεικνύει, όπως έχετε διαπιστώσει, κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιφερειακής περιόδου ότι δεν θέλει να ασκεί στείρα αντιπολίτευση αλλά θέλει να συμβάλει δημιουργικά στο έργο της Περιφέρειας μας.
Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις όποιες αντιρρήσεις αναφέραμε καλή τη πίστει θα υπερψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2022 και θα είμαστε εδώ για ότι χρειαστεί.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.”