Α. Τζιτζικώστας: “Διεκδικούμε την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του νέου Ερευνητικού και Θεραπευτικού Κέντρου του Καρκίνου με την καινοτόμο τεχνολογία του CERN”

Νέες ταΐστρες και ποτίστρες για αδέσποτες γάτες στον Δήμο Αγ. Δημητρίου
5 Απριλίου 2022
Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να σηκώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος
6 Απριλίου 2022
Show all

Α. Τζιτζικώστας: “Διεκδικούμε την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του νέου Ερευνητικού και Θεραπευτικού Κέντρου του Καρκίνου με την καινοτόμο τεχνολογία του CERN”

Την εγκατάσταση μόνιμης δομής του CERN στη Θεσσαλονίκη διεκδικεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα από το βήμα του τριήμερου συνεδρίου για την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου με την καινοτόμο αυτή μέθοδο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το θέμα του συνεδρίου αφορά στην “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου με Ιόντα” και εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής πρωτοβουλίας SEEIIST (South Eastern European International Institute for Sustainable Technologies), η οποία στηρίζεται σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο CERN.
“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που έχει επίσημη συνεργασία με το CERN από το 2014. Δώσαμε την ευκαιρία αυτά τα χρόνια σε φορείς και εταιρείες της περιοχής να έρθουν σε επαφή και να αναπτύξουν συνέργειες με τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό CERN, διοργανώνοντας συνεχείς αποστολές στη Γενεύη και δράσεις στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του CERN. Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να διεκδικήσουμε μια μόνιμη δομή του CERN στη Θεσσαλονίκη. Η διακρατική πρωτοβουλία SEEIIST, μεταξύ άλλων, αφορά στη δημιουργία σε μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου βασισμένου στη μέθοδο ακτινοβόλησης καρκινικών όγκων με πρωτόνια και βαρέα ιόντα (Αδρονική Θεραπεία). Η θεραπεία με ακτίνες ιόντων μπορεί να στοχεύει στη ριζική θεραπεία καρκινικών όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη συμβατική ακτινοθεραπεία, προστατεύοντας παράλληλα τους γειτονικούς υγιείς ιστούς. Και στόχος μας είναι η Κεντρική Μακεδονία να διεκδικήσει την εγκατάσταση του νέου ερευνητικού και θεραπευτικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Οπεριφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε πριν από οχτώ χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να αναπτύξει στενή συνεργασία με το CERN, υπογραμμίζοντας ότι “ο στρατηγικός μας στόχος για την Κεντρική Μακεδονία, είναι να γίνει ένας ισχυρός πόλος καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προχωράμε σταθερά, υλοποιώντας πολυεπίπεδες δράσεις, που καθιστούν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελκυστικό πόλο για σημαντικές και εμβληματικές καινοτόμες επενδύσεις. Επενδύσεις που δημιουργούν μια νέα δυναμική ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους νέους, μετατρέποντας το brain drain σε brain gain. Και ήδη, εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Deloitte, η Pfizer, η Cisco, καθώς και πολλές άλλες εταιρείες από όλο τον κόσμο, έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, αλλά και στο σχέδιό μας”.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι προτεραιότητα για την περιφέρεια αποτελεί η διαρκής ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων καινοτομίας: “Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το τοπικό οικοσύστημα ώστε να γίνει ανταγωνιστικό στην παγκόσμια αγορά. Και προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούμε σταθερά ευκαιρίες ανάπτυξης για τις τοπικές επιχειρήσεις και κίνητρα σε επιστήμονες και ερευνητές υψηλής ικανότητας για ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των πανεπιστημίων, των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων, χρηματοδοτώντας τα με ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε ήδη εξασφαλίσει και μέσα από μια σειρά δράσεων όπως τα ‘κουπόνια καινοτομίας’, τα ‘κουπόνια τεχνολογίας’, αλλά και η αναβάθμιση της ψηφιακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους. Ήδη η περιφέρεια αξιοποιεί πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ως δείγμα της αποφασιστικότητάς μας να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Κεντρική Μακεδονία”.