Από το κινητό μεγάλη γκάμα υπηρεσιών στο Δημόσιο
14 Δεκεμβρίου 2020
Ψηφίζεται απόψε ο προϋπολογισμός 2021- Προβλέπει μειωμένες επιχορηγήσεις των ΟΤΑ
15 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Βαρέα και …«υγιεινά» για το περιβάλλον

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε «πράσινη» λύση για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος στην παραλία Βαρέα στα Μέγαρα

Λύση και μάλιστα με έντονο περιβαλλοντικό πρόσημο δίνει η Περιφέρεια Αττικής στην παραλιακό δρόμο της Βαρέας, στα Μέγαρα. Εκεί, λόγω της διάβρωσης του εδάφους από την πάροδο των ετών, τα πεζοδρόμια και τα τοιχία στο πλάι του δρόμου, προς την παραλία, έχουν καταρρεύσει καθιστώντας την περιοχή άκρως επικίνδυνη για τους πολλούς επισκέπτες της. Σημειώνουμε επίσης ότι προς την πλευρά της θάλασσας έχει οριοθετηθεί και ποδηλατόδρομος αυξάνοντας τον κίνδυνο και για τους ποδηλάτες.
Την εισήγηση του θέματος εκ μέρους της Διοίκησης, έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο κ. Νίκος Παπαδάκης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύει η περιοχή για τους επισκέπτες της και με ιδιαίτερη ικανοποίηση εξήγγειλε την άκρως οικολογική παρέμβαση που θα γίνει για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαδάκης ενημέρωσε το Σώμα ότι «η επιλογή της τεχνητής αναπλήρωσης με κατάλληλο ίζημα και χωρίς την κατασκευή επιπλέον έργων παράκτιας προστασίας έγινε κυρίως με περιβαλλοντικά κριτήρια. Η αντιστήριξη της παραλιακής οδού με την κατασκευή πρανούς από φυσικούς λίθους και ογκολίθους είναι περισσότερο αποδεκτή περιβαλλοντικά επιλογή από την κατασκευή τοίχων εκ σκυροδέματος.»
Νωρίτερα και το δημοτικό συμβούλιο Μεγαρέων είχε ταχθεί ομόφωνα υπέρ της παρέμβασης αυτής.
Τέλος, δεν μπορεί να μην σχολιαστεί ότι η εισήγηση αυτής της ιδιαίτερα περιβαλλοντικής επιλογής για τη λύση του προβλήματος εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδική εξαίρεση μία παράταξη της μειοψηφίας η οποία θεωρητικά έχει και οικολογικές ευαισθησίες (!).
Ακολουθεί η δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου, εντεταλμένου για θέματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, κ. Νίκου Παπαδάκη:

“Από την πρώτη ημέρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, κατέστησε σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής θα προσανατολιστεί σε επιλογές που θα μετασχηματίσουν την Αττική σε Πρότυπη,Ανθεκτική, Πράσινη και Ασφαλή για τους πολίτες Περιφέρεια,δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο Περβαλλοντικό αποτύπωμα. Μία τέτοια επιλογή είναι και η εισήγηση της Διοίκησης για υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος στην παραλία Βαρέα στο Δήμο Μεγαρέων,η οποία
έτυχε της αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών θεμάτων τους”