Βράβευση Δήμου Περιστερίου για το καλύτερο ευρωπαϊκό έργο για την κλιματική αλλαγή

Νέες επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου του Δήμου Παλλήνης
24 Μαρτίου 2022
Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού
24 Μαρτίου 2022
Show all

Βράβευση Δήμου Περιστερίου για το καλύτερο ευρωπαϊκό έργο για την κλιματική αλλαγή

Περιβαλλοντικό βραβείο «Greek Green Awards 2022» απέσπασε ο Δήμος Περιστερίου, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Περιβάλλοντος VERDE-TEC, η οποία είχε ως αντικείμενο τις τεχνολογίες περιβάλλοντος με επίκεντρο τις πράσινες τεχνολογίες, την κυκλική οικονομία και τις smart cities.

Ο Δήμος Περιστερίου βραβεύτηκε στην κατηγορία για το καλύτερο περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό έργο, με τίτλο του έργου «Climate Proofing Urban Municipalities».

Το βραβείο παρέλαβε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, η οποία τόνισε, ότι ο στόχος του περιβαλλοντικού έργου ήταν να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του Δήμου Περιστερίου στην κλιματική αλλαγή, εξοπλίζοντάς τον με ένα ισχυρό εργαλείο (UrbanProof toolkit) για υποστήριξη στην λήψη καλύτερα ενημερωμένων αποφάσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς και στον σχεδιασμό της προσαρμογής.

Ειδικότερα, για τον Δήμο Περιστερίου προβλέφθηκε η χαρτογράφηση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας. Τοποθετήθηκαν 12 μετεωρολογικοί σταθμοί σε περιοχές της πόλης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά του κλίματος, της οικονομικής δραστηριότητας, όπως πυκνοκατοικημένες περιοχές, δημοτικά πάρκα και αστικές περιοχές.

Εκτός από τους σταθερούς αισθητήρες, κινητοί αισθητήρες μαζί με αισθητήρες GPS τοποθετήθηκαν σε λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.

Η χαρτογράφηση στο Περιστέρι συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του εργαλείο (UrbanProof toolkit). Τα δεδομένα πραγματικού χρόνου τροφοδοτούν τις βάσεις δεδομένων (πληροφορίες για το κλίμα), χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευπάθειας, που σχετίζεται με τη θερμότητα και απεικονίζεται στους σχετικούς χάρτες του εργαλείου.

“Τα επιπρόσθετα οφέλη του έργου είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των επιστημονικών και των τοπικών φορέων όσον αφορά την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή των τοπικών φορέων, κατά την εκπόνηση της στρατηγικής για την προσαρμογή”, αναφέρεται σχετικά και προστίθεται ότι: “Με πιλότο τον Δήμο Περιστερίου, αναμένεται η ενεργοποίηση της εφαρμογής σε άλλους της Δήμους της χώρας με την προώθηση μέτρων πράσινης προσαρμογής, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και η λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή”.