Για σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών ετοιμάζονται Δήμοι στα Δωδεκάνησα

Ένα εμβληματικό έργο στη Γλυφάδα: Ο δρόμος των ποιητών
14 Δεκεμβρίου 2020
Ηράκλειο: Δωρεάν πρόγραμμα άθλησης στην νοηματική
14 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Για σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών ετοιμάζονται Δήμοι στα Δωδεκάνησα

Για την σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών ετοιμάζονται Δήμοι της Δωδεκανήσου, αξιοποιώντας το Νόμο 4674 (ΦΕΚ Α’ 53/11-03-2020) περί Στρατηγικής αναπτυξιακής προοπτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, επεσήμανε την αναγκαιότητα σύστασης ενός Α.Ε Αναπτυξιακού Οργανισμού δήμων Αστυπάλαιας, Κω, Νισύρου για την επίσπευση των διαδικασιών εκτέλεσης έργων στο νησί. Υποστήριξε πως οι Τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πρέπει άμεσα να στελεχωθούν, όμως, πρόσθεσε, μέχρι τότε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, εφόσον συσταθεί, θα λύσει χρονίζοντα προβλήματα και εκκρεμότητες, ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους.

Η πρόταση για ίδρυση της ΑΕ Διαδημοτικής Αναπτυξιακής εταιρείας καταψηφίστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω και από τις τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας με το αιτιολογικό ότι παραδίδεται η διοίκηση των δήμων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία.

Ο δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, μιλώντας επίσης σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου υπογράμμισε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ των μικρών νησιών, με την υποστελέχωση των γραφείων δόμησης και την έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι μεγάλες και αποτελούν εν τέλει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία τους».

Ο κ. Πέντες τόνισε πως αυτός ο νόμος αποτελεί μια ευκαιρία για την αξιοποίηση όλων των μέσων που παραγράφουν τη μεγάλη γραφειοκρατία του Δημοσίου και τις δεσμεύσεις που διέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ. «Ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός τα προσπερνά όλα αυτά και έτσι μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας εις όφελος του τόπου μας.»

Την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί άλλη μία, καθοριστικής σημασίας, τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δημάρχων Πάτμου, Λέρου, Λειψών Καλύμνου, Αγαθονησίου ώστε να «κλειδώσει» η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, και ως τον Μάρτιο να έχει κατατεθεί το καταστατικό.