Γρ. Κωνσταντέλλος: «Εμείς οι δήμοι γίνεται να τα καταφέρουμε»

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Άμεση χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους των δήμων
18 Μαρτίου 2020
Πρωτοβουλία του δήμου Πύργου για την υποστήριξη μη αυτοεξυπηρετούμενων δημοτών
18 Μαρτίου 2020
Show all

Γρ. Κωνσταντέλλος: «Εμείς οι δήμοι γίνεται να τα καταφέρουμε»

Σε ένα από τα θέματα άμεσης προτεραιότητας των δήμων αναδεικνύεται αυτό της μέριμνας για ηλικιωμένα άτομα που μένουν μόνα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους εκτός της οικίας τους, για άτομα γενικότερα των ευπαθών ομάδων, αλλά και για απόρους, που αδυνατούν να καλύψουν έξοδα ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη απέστειλε σχετική εγκύκλιο στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τη διάδοση του κορονοϊού και της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έβαλε μπροστά το πρόγραμμα του υπουργείου «Βοήθεια στο σπίτι» και ανακοίνωσε πως από χτες το απόγευμα δημιουργήθηκε νέα δομή για την εξυπηρέτηση δημοτών που δεν είσαι σε θέση να μετακινηθούν από τις κατοικίες τους κι έτσι αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, ενώ δεν υπάρχουν στο περιβάλλον τους και οικείοι για να τους εξυπηρετήσουν. Ξεκινά άμεσα την καταγραφή αυτών των δημοτών και παράλληλα με τα οχήματα που διαθέτει, θα εξυπηρετεί για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, για πρόσβαση ή εξυπηρέτησή τους από τις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, για κάθε άλλη εργασία συναφή με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της COVID-19 και ειδικά για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους, η δομή θα είναι σε θέση να προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέφερε: «Το ξεκινήσαμε ήδη από χτες. Η εγκύκλιος του υπουργείου ήρθε στη 1.30 το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες γι’ αυτή τη νέα δομή, ενώ έγινε ήδη και πλήρη ενημέρωση του προσωπικού και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες. Είναι γεγονός πως είχαμε αρχίσει και το δουλεύαμε αυτό από την προηγούμενη εβδομάδα ως μια τοπικού περιεχομένου βοήθεια σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών μας και μας πέτυχε και η εγκύκλιος».

Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντέλλος ανέλυσε όλο το σχέδιο αυτής της δομής: «Υπάρχει ήδη τηλεφωνικό κέντρο για να δέχεται αυτές τις κλήσεις και τις αιτήσεις και φυσικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα μας. Ήδη όλα τα Ι.Χ. του δήμου έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν τις οδηγίες για να αρχίσουν την εξυπηρέτηση κατ’ οίκον, από τα σούπερ μάρκετ και από τα φαρμακεία. Ακόμη, προσανατολίζονται άμεσα προς αυτό τον σκοπό το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις ομάδες δημοτών μας. Ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα και μια τρίτη κατηγορία που είναι ηλικιωμένοι και άποροι, οπότε σε αυτή την περίπτωση αποδεσμεύουμε και πόρους του δήμου για την εξυπηρέτησή τους».

Και προσθέτει με νόημα: «Σίγουρα δεν θα πέσουμε θύματα πονηρών κατοίκων, ούτε φυσικά υπάρχει περίπτωση να διανέμουμε χαβιάρι και πούρα Αβάνας. Πρόκειται για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων», ενώ για το πώς εξασφαλίζει η δημοτική Αρχή ότι όντως ανήκουν στις κατηγορίες που χρειάζονται αυτές τις ανάγκες, απαντά: «Εμείς έχουμε ήδη μια λίστα, που αφορά περίπου 120 άτομα που ήταν ενταγμένα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και άλλα 100 που ήταν στο Κοινωνικό Φαρμακείο. Από εκεί και πέρα, ήδη γίνεται καταγραφή και όλων των άλλων, υπάρχουν αυτοί που θα απευθυνθούν στο τηλεφωνικό κέντρο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τους οποίους φυσικά προσεγγίζουμε για να δούμε τι γίνεται και για να επιβεβαιώσουμε. Άλλωστε οι χρόνια νοσούντες θα διαθέτουν σίγουρα και κάποιο χαρτί που πιστοποιεί την κατάστασή τους».

Ο δήμος προχωρεί και στην επάνδρωση προσωπικού. «Ξεκίνησαν διαδικασίες πρόσληψης ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και πέντε ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, καθώς κάτω από αυτές τις καταστάσεις και με τον εγκλεισμό στο σπίτι, θα υπάρξουν και περιπτώσεις που θα χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη», λέει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και καταλήγει:
«Οι δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μάλιστα αναλαμβάνουν και φορτία που δεν ήταν προγραμματισμένο να αναλάβουν. Όμως, έτσι είναι τα πράγματα σε πολύ κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, όπως αυτές εδώ που ζούμε. Εμείς αυτό το δύσκολο πρόγραμμα προσπαθήσαμε να το πετύχουμε γρήγορα και για όφελος των ανθρώπων που το χρειάζονται, αλλά και για να περάσουμε παντού το μήνυμα πως ως δήμοι γίνεται να τα καταφέρουμε».