Γ. Κασαπίδης: «Με το υδρογόνο η Δ. Μακεδονία μπορεί να παραμείνει η “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας»

Ξεκίνησε η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής
24 Ιανουαρίου 2020
Συνάντηση του Γ. Μώραλη, με τον Γ. Πατούλη, για τη νέα χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
24 Ιανουαρίου 2020
Show all

Γ. Κασαπίδης: «Με το υδρογόνο η Δ. Μακεδονία μπορεί να παραμείνει η “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας»

Τις τεχνολογίες υδρογόνου ως μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, και ο γενικός γραμματέας του βιομηχανικού συνδέσμου Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, που έχουμε αναλάβει από κοινού στο πλαίσιο της αναζήτησης της νέας οικονομίας μηδενικών εκπομπών ρύπων για τη Δ. Μακεδονία», ανέφερε ο περιφερειάρχης, καθώς, όπως είπε, «η πρόκληση για την “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας είναι να παραμείνουμε η “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας».

Ο κ. Κασαπίδης υπενθύμισε ότι έχει ήδη κατατεθεί πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως έγινε γνωστό, τα συνολικά κονδύλια που μπορούν να διατεθούν συνολικά για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής, αλλά και από μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να φθάσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, για την προώθηση του υδρογόνου η ΕΕ θα εγκρίνει συνολικά τρία ή τέσσερα εμβληματικά έργα και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «φιλοδοξούμε ως Δ. Μακεδονία να είμαστε μία από τις Περιφέρειες που θα συμπεριληφθούν στην υλοποίηση αυτών των έργων».

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Δ. Μακεδονίας θα κατατεθεί τον Μάιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από την ΕΕ.

«Αναζητούμε τις λύσεις και προτάσεις που θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη, θα αναπληρώσουν τις 26.000 θέσεις εργασίας, αλλά και τον πλούτο που θα χαθεί από την περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «προσέλκυσης επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, που θα στηρίζονται στις καθαρές, πράσινες τεχνολογίες».

«Η τεχνολογία του υδρογόνου είναι ώριμη, είναι εφαρμόσιμη και έχει πάρα πολλά οφέλη και εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτή την τεχνολογία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των καθαρών τεχνολογιών και των τεχνολογιών περιβάλλοντος», ανέφερε.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικός χώρος να τεθεί στην πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τεχνολογίες υδρογόνου και μηδενικών εκπομπών ρύπων», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης. Όπως εξήγησε, «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ιδανικές για την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή ενέργειας, για μεταφορές και για θέρμανση».

«Η τεχνολογία της ηλεκτρόλυσης είναι ώριμη, ενώ τώρα υπάρχει και το ιδανικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Χατζημαρκάκης, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΝ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα.