Γ. Μαρκόπουλος: “Αν δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει κράτος”

Εβδομάδα κινητικότητας στο Δήμο Κηφισιάς
10 Σεπτεμβρίου 2021
Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής είναι γεγονός!
10 Σεπτεμβρίου 2021
Show all

Γ. Μαρκόπουλος: “Αν δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει κράτος”

Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο Αυτοδιοικητικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε το στο Πόρτο Χέλι – Σπέτσες.
Πρόκειται για τον καθιερωμένο πλέον θεσμό, το FORUM της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που για 12 χρόνια συνδιοργανώνουν η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.).
Το 12ο Forum είχε ως θέματα το επίκαιρο μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές πρόβλημα των δασών μας, με τίτλο «ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ – Η επόμενη μέρα», ενώ η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της Απελευθέρωσης των Ελλήνων το 1821 με τίτλο «200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821».
Το 12ο Forum της Αυτοδιοίκησης έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος, τ. Υπουργός και επίτιμο μέλος της ΕΝ.Δ.Α. ενώ το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ο κ. Μάκης Βορίδης Υπουργός Εσωτερικών, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τομεάρχης Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και πλήθος εν ενεργεία και πρώην Δημάρχων.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος συνεχάρη αρχικά τον Πρόεδρο της ΕΝ.Δ.Α., κ. Παύλο Καμάρα για την άρτια διοργάνωση του forum και τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΠΕΔΑ θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Δημάρχων διότι αν δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει κράτος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους ψαλιδισμένους οικονομικούς πόρους, με μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων σε τηλεργασία, με μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων  επίσης με το ένα πόδι στην κινητικότητα, με κλειστές δομές, με μικρή τεχνογνωσία αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων κατάφερε να τα βγάλει πέρα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτοματοποιήθηκαν υπηρεσίες, μειώθηκε η γραφειοκρατία, εκπαιδευτήκαμε μόνοι μας σε πιο γρήγορες μεθόδους διεκπεραίωσης αιτημάτων των πολιτών  και αυτό μας έδειξε έστω και με το σκληρό τρόπο πως υπάρχει θέληση και τρόπος για να γινόμαστε ολοένα και καλύτερο» ενώ για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής επισήμανε πως: «Συμπάσχω βαθύτατα τις περιοχές της Εύβοιας, της Ηλίας, της Λακωνίας και της Αχαΐας που επλήγησαν επίσης ωστόσο θα σταθώ στην Αττική και θα μιλήσω για τους Δήμους τους οποίους επισκέφθηκα και είδα την οικολογική καταστροφή . Η ΠΕΔΑ έδρασε σχεδόν ακαριαία και εξασφάλισε  έργου ύψους 200.000€ με αντικείμενο την αποψίλωση των πληγεισών περιοχών της Αττικής (Δήμων Αχαρνών, Ωρωπού, Διονύσου και Κηφισιάς) από τους κορμούς καμένων δένδρων. Θα ήταν ευχής έργο να μη χρειαζόταν ποτέ  ξανά στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, να θέσουμε σε εφαρμογή σχεδιασμό για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και φυσικού πλούτου, από απρόοπτο κι εκτεταμένο κίνδυνο. Όποτε, όμως, η Φύση αποφασίζει να μας στείλει το ηχηρό της μήνυμα, εμείς οφείλουμε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επιστήμονες και καθηγητές τοποθετήθηκαν στα θέματα του Forum συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την επόμενη μέρα των δασών μας τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όσο και ιστορικοί οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους για την ιστορία μας και το ιωβηλαίο των 200 χρόνων του νεότερου κράτους.
Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία τηρήθηκαν αυστηρά, το συνέδριο είχε περιορισμένες προσκλήσεις και καλύφθηκε με live streming μέσω της ιστοσελίδας του www.sdat.gr