Γ. Πατούλης: Η διατήρηση της υγείας των πολιτών στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής

Ο Δήμαρχος Αρταίων θέτει επίσημα το ζήτημα του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων στον Φορέα
22 Ιανουαρίου 2020
“Αυθεντικά” χωριά με παράδοση, και ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον αναζητά η Περ. Κ. Μακεδονίας
22 Ιανουαρίου 2020
Show all

Γ. Πατούλης: Η διατήρηση της υγείας των πολιτών στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής

«Η Ελλάδα, γενέτειρα του Ιπποκράτη, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε δράσεις πρόληψης υγείας. Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει δράση, για την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί για τους 66 Δήμους.

Η αντιπεριφερειάρχης, Δήμητρα Νάνου καλωσορίζοντας τον κ. Πατούλη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το «συγκροτημένο και δομημένο πρόγραμμα πρόληψης υγείας και πρόσθεσε πως στόχος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας στο ζήτημα της προστασίας της υγεία μας».

Τις βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος ενώ παρέστησαν οι Δήμαρχοι Αλίμου Α. Κονδύλης, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, και Ε. Στελλάκη, Καλλιθέας Α. Γιαννάκου-Πάσχου, Ν. Σμύρνης Π. Γιατζίδης, αντιδήμαρχοι και συνεργάτες τους.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, είναι πολιτικές που έχουν στόχο τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Διευκρίνισε, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ, θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία της υγείας τους και τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα.

«Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα που είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε δράσεις πρόληψης υγείας και να μην είναι ουραγός» σημείωσε. Πρόσθεσε πως θα εκπονούνται προληπτικά προγράμματα από τα ΚΕΠ Υγείας και πως με το νέο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί η στρατηγική πρόληψης της Περιφέρειας, μέσα από σύγχρονες δομές.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bullying και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους και να τις διευρύνουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας να θεωρήσουν δικό τους το έργο και να το προωθήσουν μέσα από δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας, πρόσθεσε, είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της Χώρας. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο, στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα, είπε ότι εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Διευκρίνισε ότι το μείζον δεν είναι που θα κάνει τις εξετάσεις του ο πολίτης και ποιος θα τις πληρώσει, ότι πρόκειται για απλές, καθημερινές εξετάσεις ρουτίνας. Οι προληπτικές εξετάσεις καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ απευθείας ενώ για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50 – 60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρ.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50 – 70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • Τέλος η πρόληψη των καρδιαγγειακών, περιλαμβάνει απλές εξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 – 70 ετών.