Δήμος Αγίου Δημητρίου: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και πολιτισμού “Παναγούλεια 2022”

Τα Χανιά ξανά η πόλη των γιασεμιών
6 Μαΐου 2022
Δήμος Αθηναίων: Αυθημερόν και αυτόματα η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ
6 Μαΐου 2022
Show all

Δήμος Αγίου Δημητρίου: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και πολιτισμού “Παναγούλεια 2022”

Μετά από απουσία δύο ετών, λόγω της πανδημίας, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, “Παναγούλεια” και Ειρηνοδρομία, επανέρχονται στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που ξεκινάει αύριο Σάββατο 7 και κορυφώνονται στις 15 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά με μια ξεχωριστή εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αύριο Σάββατο στις 18:30, με μια συζήτηση για την ανάδειξη του Αλέξανδρου Παναγούλη σε λαϊκό ήρωα και σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

«Με μια ολόκληρη εβδομάδα καλλιτεχνικών, μουσικών και εικαστικών δράσεων με αντιπολεμικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα, αποδεικνύουμε πως η διαφορετικότητα, η προσήλωση μας στην αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη και η προστασία των δικαιωμάτων, παραμένουν για το Δήμο μας απαρέγκλιτες προτεραιότητες. Για όλα αυτά πάλεψε άλλωστε σε ολόκληρη τη ζωή του και ο αγωνιστής Αλέξανδρος Παναγούλης μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή 46 χρόνια πριν, μαχόμενος άνευ όρων και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό για τα υπέρτατα ιδανικά που αποτελούν το βασικό υλικό οικοδόμησης πιο ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών», τονίζει η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου.

Το πλούσιο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 7/5 – 18:30 – Δημοτική Βιβλιοθήκη (Ειρήνης 17)

Συζήτηση για την ανάδειξη του Αλέξανδρου Παναγούλη σε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και λαϊκό ήρωα με αφορμή τη διπλωματική εργασία του Δημήτρη Γαρρή στο ΕΚΠΑ

Ομιλητές:

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ

Δημήτρις Γαρρής, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Απαγγελία:

Μαρία Κιάμου-Πέτρου

Συντονισμός:

Γιώτα Μήκου

Κυριακή 8/5

18:30 – Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας «Ειρήνη είναι τα δικαιώματα των παιδιών» – 1ος Όροφος Δημαρχείου (Αγ. Δημητρίου 55). Από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00-20:30 (θα παραμείνει έως τις 27/5/2022)

20:00 – Μεγάλη αντιπολεμική χορευτική παράσταση του Τομέα Χορού Αγ. Δημητρίου με τίτλο «Δώσε μια ευκαιρία στην Ειρήνη», Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Αγ. Δημητρίου 55)

Αντιφασιστικό, αντιπολεμικό αφιέρωμα ταινιών – Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Τρίτη 10/5, «Ο Τζόνι πήρε το Όπλο του», 21:00

Τετάρτη 11/5, «Ο γιος του Σάουλ», 21:00

Παρασκευή 13/5, «Το Κύμα», 21:00

Σάββατο 14/5 στην Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη

20:00 Χαιρετισμός Προέδρου Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μαθά

20:30 Μεγάλη rock συναυλία με Υπόγεια Ρεύματα και Ενδελέχεια. Opening band – έκπληξη

Κυριακή 15/5 στην Πλατεία Αλέξανδρου Παναγούλη

20:00 Πολιτικό Μνημόσυνο στο Μνημείο Αλ. Παναγούλη

20:30 Χαιρετισμός Δημάρχου, Μαρία Ανδρούτσου • Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Αττικής

21:00 Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Μίκη Θεοδωράκη

Στη συναυλία του Δημοτικού Ωδείου θα ακουστούν τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία και το Κιθαριστικό Σύνολο. Θα τραγουδήσουν οι καθηγητές του Ωδείου Ι. Ηλιοπούλου, Δ. Λογαράς.

Στο βίντεο έχει χρησιμοποιηθεί απόσπασμα από την ταινία του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου «Η Δίκη των Βασανιστών ΕΑΤ ΕΣΑ 1967-1974»