Δήμος Αθηναίων: Στον Νέο Κόσμο το 9ο πάρκο “τσέπης” της πόλης

Ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων στην Ελευσίνα
15 Ιουνίου 2022
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανάπλαση του περιαστικού δάσους στο Λόφο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς
15 Ιουνίου 2022
Show all

Δήμος Αθηναίων: Στον Νέο Κόσμο το 9ο πάρκο “τσέπης” της πόλης

Στο Νέο Κόσμο ένα αναξιοποίητο οικόπεδο 200 τ.μ., στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος, μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο πάρκο, το οποίο κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής μπορούν πλέον να απολαύσουν όλες τις ώρες της ημέρας.

Πρόκειται για το 9ο πάρκο τσέπης, που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με την πολύτιμη συμβολή της P&G, και την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, παραδίδεται στους κατοίκους της περιοχής , αναβαθμίζοντας ένα ακόμη σημείο της πόλης, προς όφελος της γειτονιάς.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Δήμος Αθηναίων, ενδεικτικό της σημασίας του έργου, είναι ότι ο μικρός αυτός “πνεύμονας” πρασίνου έρχεται να αντικαταστήσει έναν εγκαταλελειμμένο χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως σημείο παράνομης ρίψης απορριμμάτων και στάθμευσης οχημάτων.

Σήμερα, ο χώρος έχει αναμορφωθεί πλήρως, δημιουργώντας ένα πάρκο με διαμπερή “διάδρομο”, που συνδέει την οδό Αρτέμωνος με τον πεζόδρομο της Πολυκλέους.

«Το 9ο πάρκο τσέπης αποτελεί τη δυναμική συνέχεια ενός πολύ σημαντικού πρότζεκτ που ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων για να δώσει χρώμα και ποιότητα ζωής στις γειτονιές της πόλης. Σύμμαχοί μας, είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε χώρους και να γεμίσουμε πράσινο την πόλη. Ευχαριστούμε την P&G και την Οργάνωση Γη, που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του νέου πάρκου στον Νέο Κόσμο, προσφέροντας ένα ακόμη όμορφο σημείο μέσα στην Αθήνα. Οι γειτονιές μας συνεχίζουν να αλλάζουν λίγο – λίγο, κάθε μέρα», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Το νέο πάρκο

Με βάση την τοπογραφία του οικοπέδου, το νέο πάρκο δημιουργήθηκε σε δύο επίπεδα και σε αυτά τοποθετήθηκαν τέσσερα παγκάκια. Συνολικά, φυτεύτηκαν 140 τ.μ., δημιουργώντας ένα κατάφυτο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν 468 μεσαίοι και χαμηλοί σκιόφιλοι θάμνοι. Τα δέντρα που υπήρχαν στο χώρο -κυρίως ευκάλυπτοι, αείλανθοι και χαρουπιές- διατηρήθηκαν και ύστερα από την ανάλογη περιποίηση, ενισχύθηκαν με νέες φυτεύσεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία, είναι η αντοχή τους στη σκιά, την αστική ρύπανση, τη μηχανική αλλά και την υδατική καταπόνηση.

Το νέο πάρκο, μπορεί πλέον να προσελκύει τους κατοίκους της γειτονιάς, ενώ αποτελεί ιδανικό σημείο για την υλοποίηση περιβαλλοντικών βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής.

Ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», η Αθήνα συνεχίζει να αποκτά μικρές “ανάσες” πρασίνου και δροσιάς στα πρότυπα μιας σύγχρονης, βιώσιμης πόλης. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα οχτώ πάρκα τσέπης δημιουργήθηκαν στην Κυψέλη, στον Κολωνό, στο Παγκράτι, στον Κεραμεικό, στα Σεπόλια, στον Άγιο Αρτέμιο (Γούβα), στα Πετράλωνα και στα Πατήσια.