Δήμος Βύρωνα: Ξεκίνησε στα γυμνάσια το πρόγραμμα παρέμβασης για τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία

Άρτα: Ο Δήμος ξεκινά την εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας
2 Δεκεμβρίου 2022
Η εκπαιδευτική δομή στην ξυλοναυπηγική τέχνη στο επίκεντρο συνάντησης Δήμου Αν. Σάμου-Παν. Αιγαίου
2 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Δήμος Βύρωνα: Ξεκίνησε στα γυμνάσια το πρόγραμμα παρέμβασης για τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία

Ξεκίνησε το πρόγραμμα παρέμβασης για τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, στον Δήμο Βύρωνα, την περασμένη Δευτέρα 28/11 από το Γυμνάσιο του Καρέα. Το πρόγραμμα υλοποιεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με τον Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και πρόληψης στη σχολική κοινότητα.

Διεξάγεται σε σχολικό χώρο και χρόνο (διαρκεί δύο διδακτικές ώρες), από την συντονίστρια – ψυχολόγο του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Ιωάννα Γκίκα, παρουσία εκπαιδευτικού.

Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα υλοποιείται με την παρουσίαση βίντεο, τα οποία αφορούν σε περιστατικά σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας και εκφοβισμού. Τα βίντεο παρέχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι μαθητές την ιστορία εκφοβισμού από την οπτική των τριών βασικών πρωταγωνιστών/στριών: το παιδί που εκφοβίζει, το παιδί που εκφοβίζεται και τον παρατηρητή/την παρατηρήτρια.

Ανάμεσα στα βίντεο δίνεται χρόνος για διάλογος με τους μαθητές και συζητιούνται τρόποι αντιμετώπισης και στρατηγικές διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών εντός και εκτός σχολείου, ενώ επιπλέον οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν τις πηγές στήριξής τους.

Για τη διεξαγωγή του προγράμματος χρησιμοποιείται το Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Europe’s Antibullying Campaign» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα DAPHNE III της D.G. Justice της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής και η συμμετοχή σε αυτό είναι προαιρετική.

Κοντά στους μαθητές , βρέθηκαν την Τρίτη, 29/11 και παρακολούθησαν το πρόγραμμα o Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Aλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας & Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας Μαριλίνα Μπαδικιάν.

Για το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου και ολοκληρώνεται στις 15/12, έχουν δηλώσει συμμετοχή όλα τα Γυμνάσια του Δήμου Βύρωνα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου, η συνεργασία με τις Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Γυμνασίων, είναι εξαιρετική.