Δήμος Διονύσου: Οι προσπάθειες για να μπει τέλος στην προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων για εγκατάσταση λατομείων

Επιτροπή καταγραφής των πυρόπληκτων κατοικιών συστάθηκε στον Δήμο Αχαρνών
24 Αυγούστου 2023
Δήμος Περιστερίου: Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2023
24 Αυγούστου 2023
Show all

Δήμος Διονύσου: Οι προσπάθειες για να μπει τέλος στην προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων για εγκατάσταση λατομείων

Δήμος Διονύσου: Οι προσπάθειες για να μπει τέλος στην προσπάθεια ιδιωτικών συμφερόντων για εγκατάσταση λατομείων

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Διονύσου καταγράφει τις ενέργειες που έχει κάνει για να μην εγκατασταθούν λατομεία στην περιοχή.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: “Σε συνέχεια του από 27/7 εξαιρετικά επείγοντος εγγράφου του Δήμου Διονύσου προς τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, για παράταση της διαβούλευσης του φακέλου ΜΠΕ σχετικά με την εκμετάλλευση λατομικών χώρων στη θέση «Βαθειά Χούνη Ραπεντώσας», εστάλη σχετική απάντηση από το Υπουργείο με ημερομηνία 7/8.
Στο εν λόγω απαντητικό έγγραφο, το Υπουργείο δεσμεύεται προς το Δήμο ότι τα στάδια αξιολόγησης της ΜΠΕ δεν πρόκειται να διαρκέσουν λιγότερο από τρεις (3) μήνες και όχι νωρίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου 2023.
Για την πλήρη ενημέρωση πολιτών και δημοτικών παρατάξεων δίνουμε στη δημοσιότητα τόσο το αρχικό έγγραφο του Δήμου Διονύσου όσο και την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο Δήμος Διονύσου θα καταβάλλει προσπάθεια για την απόκρουση και αυτής της ΜΠΕ, με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο.
Ειδικότερα, τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής:
Άμεση διατύπωση αιτήματος για συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν, προς τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συγκεκριμένα προς τον Υπουργό κ. Θ. Σκυλακάκη, τους αρμόδιους Υφυπουργούς καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατά τη συνάντηση θα ζητηθεί η υλοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, της πρόσφατης δέσμευσης του π. Υπουργού ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα στη Βουλή, για τη θεσμοθέτηση μεταβατικής διάταξης που δεν θα επιτρέπει ούτε καν την υποβολή αιτημάτων για αδειοδότηση ερευνών για λατομεία μαρμάρου στο Πεντελικό Όρος, αφού ούτως ή άλλως η εκμετάλλευση των καθίσταται αδύνατη σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου των Αθηνών (Ν.4277/2014) και του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002(ΦΕΚ Α’ 153).
Άμεση διατύπωση αιτήματος για συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν, προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, για την υλοποίηση της δέσμευσής της στη Βουλή από τις 12/10/2021, σε απάντηση προς βουλευτές, σύμφωνα με την οποία «η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική», σε συνέχεια και της υπ΄αριθμ. 297877/22-3-2022 απορριπτικής Απόφασης του ΚΑΣ, σε ότι αφορά τη ΜΠΕ για τον ΛΧ1.
Άμεση ενημέρωση και ταυτόχρονη διατύπωση αιτήματος για ενεργοποίηση με κάθε τρόπο, όλων των πολιτικών κομμάτων και των Βουλευτών Ανατολικής Αττικής, με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματος του Δήμου για την παραπάνω μεταβατική διάταξη και γενικά την αποτροπή αυτής της εγκληματικής για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, επιλογής.
Παράλληλες ενέργειες συντονισμού με τους γειτονικούς Δήμους Κηφισιάς και Πεντέλης καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.
Παράλληλες ενέργειες για την κατάλληλη νομοτεχνική επεξεργασία της κατατεθείσας ΜΠΕ από ειδικούς επιστήμονες, με σκοπό την αποκάλυψη της πληθώρας των αντιφάσεων της και την εκ νέου απόρριψή της.
Την ένταξη των Διονυσίων αλλά και κάθε άλλης εκδήλωσης από εδώ και πέρα στον αγώνα κατά των λατομείων στο Πεντελικό.
Την συνεδρίαση περί το τέλος Αυγούστου, όλων των Συλλογικών οργάνων του Δήμου (Τοπικά Συμβούλια, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Δημοτικό Συμβούλιο) και κατ΄ επέκταση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την καταρχήν λήψη των αυτονόητων απορριπτικών αποφάσεων, αλλά και όσων ενεργειών απαιτηθούν για ενέργειες κλιμάκωσης του αγώνα κατά των επίμαχων λατομείων (ενδεικτικά: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, αίτημα συνάντησης με Πρωθυπουργό, κινητοποίηση κατοίκων, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση:
Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά ότι ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη προσπάθεια για λειτουργία 4 λατομικών χώρων στην περιοχή, όταν με συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, η πρώτη ΜΠΕ απορρίφθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια Συλλογικά όργανα αλλά και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αρχειοθετήθηκε, παρασύροντας στην ίδια τύχη και τις ΜΠΕ των τριών άλλων χώρων, με κύρια επιχειρήματα ότι ενδεχόμενη λατομική εκμετάλλευση στο Πεντελικό, πλήττει βάναυσα τους αρχαιολογικούς χώρους ενώ αντίκειται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών.
Και αυτή τη φορά εργαζόμαστε συστηματικά, κατά της νέας προσπάθειας των επιχειρηματικών συμφερόντων, για την εκ νέου απόρριψή της επανακατατεθείσας ΜΠΕ, διατρανώνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι το Πεντελικό όρος είναι και θα παραμείνει πνεύμονας ζωής για ολόκληρη την Αττική, με μόνη αποδεκτή επιλογή την ανάπλασή του για πολιτιστικές, αθλητικές ή αντίστοιχες δράσεις.
Για εμάς αποτελεί μοναδική επιλογή η διασφάλιση του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του Πεντελικού Όρους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.”