Δήμος Δωδώνης: Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή από εργασίες διευθέτησης της κοίτης του Λούρου

Σύσκεψη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ηρακλείου
10 Νοεμβρίου 2022
Βέροια: Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου με ένα «κλικ» στο eservices.veria.gr
10 Νοεμβρίου 2022
Show all

Δήμος Δωδώνης: Ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή από εργασίες διευθέτησης της κοίτης του Λούρου

Άμεση παύση των εργασιών ζητά δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης

Ο δήμος μεταφέρει νερό με βυτία για να διατηρήσει ενεργά τα τελευταία καταφύγια ψαριών και ιχθυοτροφείο

Την παύση των εργασιών διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Λούρου, μεταξύ του Συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου, ζητά ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και εμφάνιση μεγάλου πλήθους από νεκρά ψάρια και οστρακοειδή. Για την άμεση αντιμετώπιση δε της κατάστασης ο δήμος έχει να μεταφέρει νερό με βυτία ώστε να διατηρήσει ενεργά τα τελευταία καταφύγια των ψαριών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος με έγγραφο που απευθύνεται ταυτόχρονα στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Υδροοικονομίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και στο ΚΕΠΕ Περιφέρειας Ηπείρου, καταγγέλλει πως οι εκτελούμενες εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Λούρου, μεταξύ του Συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του φυσικού βιοτόπου και την ανατροπή της ισορροπίας του ποτάμιου οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλου πλήθους από νεκρά ψάρια και οστρακοειδή.

«Οι εκτεταμένες εργασίες, επέφεραν τη διακοπή της ροής των υδάτων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων της κοίτης του ποταμού, καθώς και την στέρεψη των φυσικών οβιρών, οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα τόσο της ενδημικής πέστροφας του Λούρου όσο και των άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας. Πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε ιχθυοτροφείο στα όρια του γειτονικού δήμου Ζηρού, ενώ κατά τις τελευταίες ώρες και δη τις νυχτερινές, αγριογούρουνα παρουσιάστηκαν στο στερεμένο ποτάμι και έτρωγαν τα νεκρά ψάρια» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Δωδώνης ζητά από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να του χορηγήσουν άμεσα τις κατά νόμο άδειες εκτέλεσης των εργασιών που γίνονται στην περιοχή, καθώς και την άμεση παρέμβασή τους για την αποτροπή της περαιτέρω οικολογικής καταστροφής.

Επίσης με το δεύτερο έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου και ΠΕ Ιωαννίνων αντίστοιχα, ο κ. Ντακαλέτσης ζητά την άμεση διακοπή περαιτέρω εργασιών και κατά δεύτερον, τη χορήγηση των οικείων μελετών.