Δήμος Κατερίνης: Υπεγράφη η σύμβαση για ανάπλαση 17 πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ

Δήμος Σκύδρας: Επιδοτούμενο διαδικτυακό πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων γυναικών ιδιωτικού τομέα
29 Ιουνίου 2023
Άρτα: Δημοπρατείται το έργο ανάπλασης του κέντρου της πόλης
29 Ιουνίου 2023
Show all

Δήμος Κατερίνης: Υπεγράφη η σύμβαση για ανάπλαση 17 πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ

Υπεγράφη σήμερα από τη δημοτική αρχή του δήμου Κατερίνης η σύμβαση για την ανάπλαση 17 πλατειών και κοινόχρηστων χώρων της πόλης, προϋπολογισμού 4.259.176,88 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε ποτέ στην πόλη, το οποίο θα αλλάξει ριζικά 17 πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, θα «ζωντανέψει» γειτονιές – συνοικίες, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το έργο με τίτλο «ΟΛΥΜΠΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», Υποέργο 1: «Αναπλάσεις Κοινόχρηστων Χώρων πόλεως Κατερίνης για τη Δημιουργία Δικτύου Αστικού Πρασίνου» χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η παρέμβαση, που θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων του αστικού ιστού της πόλης και τη σύνδεσή του με το μυθικό Όλυμπο, μέσω των τοπικών αυτών αστικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, στη μετατροπή τους σε μια βιοκλιματική πράσινη διαδρομή της πόλης, προσβάσιμη σε όλους, θεματικά συνδεδεμένη με την αξία και την ιστορία του σημαντικότερου φυσικού πόρου σε εθνικό επίπεδο, του Ολύμπου, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της περιοχής, των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Δίκτυο αστικού πρασίνου αποκτά η Κατερίνη

«Δέκα επτά πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν πολύ σύντομα στους δημότες δημιουργώντας ένα δίκτυο αστικού πρασίνου στην πόλη μας. Είναι η πρώτη φορά που o δήμος μας χρηματοδοτείται με ένα τόσο μεγάλο ποσό για αστικές αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων» ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο που «θα αλλάξει ριζικά 17 περιοχές της Κατερίνης, ενώ θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής».

Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες, στις οποίες θα γίνει ανάπλαση είναι:

-Πλατεία Καταφυγιωτών

-ΚΧ 19ης Μαΐου (ΟΤ 505)

-ΚΧ 19ης Μαΐου (ΟΤ 499)

-Πλατεία Τιμίου Σταυρού-Σχολείου

-Πλατεία Βενιζέλου-Κουντουριώτου

-ΚΧ Δεσπερών-Ευαγγελικά

-ΚΧ Παυσανία-Πλαστήρα

-ΚΧ Μαρδοχαίου-Πλαστήρα

-Πλατεία Αγίας Άννας

-Πλατεία Πριάμου Σ. Σταθμού

-ΚΧ Θέτιδος-Π. Σουμελάς

-ΚΧ Παναγίας Σουμελάς

-Πλατεία Τραπεζούντος-Βότση

-ΚΧ Πάροδος Δημοκρίτου

-ΚΧ Στα Ευαγγελικά-Νικ. Λύτρα

-Χώρος πλατείας Χαιρωνείας

-ΚΧ Εργατικών κατοικιών Αγίου Σάββα

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: ανακατασκευή των δαπεδοστρώσεων των πεζοδρομίων των περιμετρικών οδών και των πεζοδρόμων κάθε πλατείας, μικροπλατείας ή πάρκου. Επίσης, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, στα ΟΤ εκείνα όπου δεν υπάρχουν και δημιουργία μικροπλατείας εντός του ΟΤ ή του πάρκου. Επιπλέον, φωτισμό, αστικό εξοπλισμό, παιδική χαρά, καθώς και:

Δημιουργία προσβάσεων σε όλα τα και από όλα τα σημεία των ΟΤ ή των ΚΧ.
Δημιουργία επαρκών χώρων πρασίνου.
Φύτευση νέων δέντρων και θάμνων όπου δεν υπάρχουν και εμπλουτισμός και ορθή διαχείριση του πρασίνου όπου αυτό υπάρχει.
Τη δημιουργία σκίασης στους εκτεταμένους καθιστικούς χώρους κ.α.