Δήμος Παιανίας: Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του κοιμητηρίου Γλυκών Νερών

Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
23 Νοεμβρίου 2023
Συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ
23 Νοεμβρίου 2023
Show all

Δήμος Παιανίας: Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του κοιμητηρίου Γλυκών Νερών

Δήμος Παιανίας: Ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του κοιμητηρίου Γλυκών Νερών

Μετά την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του κοιμητηρίου Γλυκών Νερών, οι επισκέπτες εισέρχονται σε έναν χώρο που αποπνέει σεβασμό στους κεκοιμημένους και τους οικείους τους, επισφραγίζοντας μια διαδικασία που αποκατέστησε τη νομιμότητα μετά από 45 χρόνια.

Του έργου προηγήθηκε η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με την οποία επικυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του από το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας και η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η απουσία ΑΕΠΟ σε ισχύ για τη λειτουργία του κοιμητηρίου, συνιστούσε παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Επρόκειτο για εκκρεμότητα από το 2014 λόγω της οποίας η λειτουργία του κοιμητηρίου ήταν επί της ουσίας παράνομη ενώ δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν καν έργα συντήρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του 2020 έως και τον Νοέμβριο του 2021 απαιτήθηκαν έντεκα διαφορετικά έγγραφα δημόσιων φορέων για την επίλυση του προβλήματος, διαδικασία που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2012.

Με την εφαρμογή της μελέτης βελτίωσης πραγματοποιήθηκε η τσιμεντόστρωση στο σύνολο των διαδρόμων του κοιμητηρίου, αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης ενώ δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου και στάθμευσης.

Του έργου προηγήθηκε η προσθήκη νέων οστεοθυρίδων, η διαμόρφωση του χωνευτηρίου, η ίδρυση και έναρξη ψηφιακού ταφολογίου, η τοποθέτηση καμερών ασφάλειας ενώ ψηφίστηκε νέος κανονισμός λειτουργίας. Επόμενο βήμα είναι η τακτοποίηση μέσω των διατάξεων περί αυθαιρέτων του κυλικείου και η επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασής του.

«Ο σεβασμός στους νεκρούς και τους οικείους τους αποτελεί πανανθρώπινη αξία. Μετά από 44 ολόκληρα χρόνια το κοιμητήριο των Γλυκών Νερών πέρασε σε φάση νομιμότητας ενώ ολοκληρώθηκαν και τα έργα ανάπλασης, πάγιο αίτημα της κοινωνίας μας. Σήμερα όσοι επισκέπτονται το νεκροταφείο διαπιστώνουν πως τίποτε δεν θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν. Καθαρός και τακτοποιημένος χώρος όπως πρέπει να είναι, σεβασμός στους νεκρούς και εκείνους που θρηνούν. Αξίζει να επισημανθεί πως το έργο χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

«Η κατάσταση του κοιμητηρίου όπως τη βιώναμε όλοι οι κάτοικοι των Γλυκών Νερών δεν ήταν η πρέπουσα για τους νεκρούς μας και για όσους θέλαμε να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή. Αποτέλεσε για εμένα προσωπικό στοίχημα να αποκατασταθεί η εικόνα του και να αποκατασταθεί η νομιμότητα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Δημάρχου Ισίδωρου Μάδη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου καταφέραμε να ικανοποιήσουμε ένα αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας μας. Σήμερα ο χώρος αποπνέει σεβασμό και τάξη, όπως έπρεπε να είναι» συμπλήρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Σαμωνάς-Ξύκης.