Δήμος Πατρέων: Να εξασφαλιστεί η δαπάνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Λάρισα: Δημόσια τοιχογραφία αφιερωμένη στον Αγήνορα Αστεριάδη
12 Μαΐου 2021
Δημιουργία Μητρώου Συλλόγων/Φορέων Δήμου Χερσονήσου
12 Μαΐου 2021
Show all

Δήμος Πατρέων: Να εξασφαλιστεί η δαπάνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Íáõáãïóþóôçò óå Üäåéá ðáñáëßá óôçí ðåñéï÷Þ ôçò Êïñßíèïõ, ôçí ÐáñáóêåõÞ 7 Éïõëßïõ 2017. ÌåãÜëùí äéáóôÜóåùí öáßíåôáé ðùò åßíáé ôï ðñüâëçìá óôïí Êïñéíèéáêü Êüëðï, êáèþò -ùò áðïôÝëåóìá ôùí èáëÜóóéùí ñåõìÜôùí, áëëÜ êáé ôçò õðåñáëßåõóçò- Ý÷ïõí êÜíåé ôçí åìöÜíéóÞ ôïõò ÷éëéÜäåò ìÝäïõóåò êáé ôóïý÷ôñåò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÂÁÓÉËÇÓ ØÙÌÁÓ

Ο δήμος Πατρέων ζητά από το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την διατίμηση με ανώτερο όριο τιμής για κάθε θέση ναυαγοσώστη, να εξασφαλισθεί η δαπάνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών και να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα το δήμο, και φέτος έγκαιρα του και φέτος, έγκαιρα διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για την ναυαγοσωστική κάλυψη των χαρακτηρισμένων ως πολυσύχναστων παραλιών για την προστασία των λουομένων, αλλά και μέχρι και την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, που έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών, κανένας ενδιαφερόμενος δεν υπέβαλε οικονομική προσφορά. «Αντίθετα, σημειώνει, λάβαμε επιστολή από τον εκπρόσωπο της επιχείρησης, που μονοπωλεί την ναυαγοσωστική κάλυψη από το 2015, με την οποία απαιτεί να αυξηθεί κατά πολύ ο προϋπολογισμός.

Η ναυαγοσωστική κάλυψη και η σχετική δαπάνη ανατέθηκε στους Δήμους από τις κυβερνήσεις χωρίς καμία επιχορήγηση.

Στον δήμο μας τα τελευταία χρόνια, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης έχει εκτιναχθεί από τις 74.000 ευρώ για 5 θέσεις ναυαγοσωστών, στις 265.000 ευρώ για 10 θέσεις με βάση το προϋπολογισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 2021.

Ο δήμος μας και πολύ πιθανό και άλλοι δήμοι αντιμετωπίζουν μονοπωλιακές καταστάσεις, από τις ναυαγοσωστικές σχολές, που επιβάλουν παράλογες τιμές ανά θέση ναυαγοσώστη, πάρα πολύ υψηλότερες από το πραγματικό κόστος».

Ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης, με επιστολές και παρεμβάσεις έχει ενημερώσει τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΚΕΔΕ «για την απαράδεκτη κατάσταση, που τείνει να γίνει καθεστώς επικράτησης μονοπωλιακών τιμών, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν από το δήμο», ενώ το ΔΣ της ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων στους δήμους.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας προτείνει τη σύσταση μιας κεντρικής κρατικής υπηρεσίας σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει την ναυαγοσωστική κάλυψη σε όλη την Ελλάδα ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλούς κολύμβησης.

Παράλληλα ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο και την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την διατίμηση με ανώτερο όριο τιμής για κάθε θέση ναυαγοσώστη. Να εξασφαλισθεί η δαπάνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών και να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, η δημοτική αρχή τονίζει ότι «θα επαναλάβει την διαγωνιστική διαδικασία με τους ίδιους όρους και στον βαθμό που βγει άκαρπη, θα κινήσει άλλες διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ναυαγοσωστική κάλυψη. Η κυβέρνηση θα κληθεί να στηρίξει τις διαδικασίες αυτές τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά».