Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Να μη μειωθούν τα έσοδα των λιγνιτικών περιοχών από τα δικαιώματα ρύπων

Πράσινο Ταμείο: Αυξάνονται οι δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
11 Ιανουαρίου 2021
Συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
11 Ιανουαρίου 2021
Show all

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Να μη μειωθούν τα έσοδα των λιγνιτικών περιοχών από τα δικαιώματα ρύπων

Σε άμεσες ενέργειες, αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων που συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο 9 Ιανουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η δρομολογούμενη μείωση των πόρων επί των εσόδων που θα λάβουν για το 2020 οι λιγνιτικές περιοχές από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., έγινε στην Πτολεμαΐδα, με την παρουσία δια ζώσης των Δημάρχων Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας, Αμυνταίου και διαδικτυακά του Δημάρχου Μεγαλόπολης.

Μετά από εισήγηση του Προέδρου του Δικτύου και Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη, αποφασίστηκε άμεσα να δρομολογηθεί συνάντηση με τον νέο υπουργό Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα και να κατατεθεί πρόταση με σκοπό τη διατήρηση του ποσοστού κατανομής στο προηγούμενο επίπεδο.

Ο κ. Γιαννάκης σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η πληθώρα ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τα μεγάλα προβλήματα, όπως η διαδικασία απολιγνιτοποίησης και η διαχείριση της πανδημίας, απαιτεί να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση προς αντιμετώπιση και επίλυσή τους. Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων παραμένουμε σταθεροί στην πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για διατήρηση της κατανομής των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων, καθώς το Πράσινο Ταμείο είναι το μοναδικό εργαλείο από το οποίο μπορούμε να αντλούμε άμεσα πόρους στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της επόμενης περιόδου”.

Επιπρόσθετα με την ευκαιρία σύγκλισης της συνεδρίασης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα σχετικά, με την εξέλιξη της απολιγνιτοποίησης και των επιδράσεών της στις κοινωνίες των ενεργειακών περιοχών, την επικείμενη εγκατάσταση των δικτύων φυσικού αερίου, και το μοντέλο λειτουργίας της διαδημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, που θα συσταθεί το επόμενο διάστημα.