Δασικοί Χάρτες: Εξάμηνη παράταση, μείωση τελών άσκησης αντιρρήσεων και διορθωτική ρύθμιση

Ψηφιακό συμπόσιο ΚΕΔΕ και ICC με θέμα: «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στη μετά Covid-19 εποχή»
6 Απριλίου 2021
Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ 670 υποτροφίες για γυναίκες για συμμετοχή στο πρόγραμμα Work in Tech
6 Απριλίου 2021
Show all

Δασικοί Χάρτες: Εξάμηνη παράταση, μείωση τελών άσκησης αντιρρήσεων και διορθωτική ρύθμιση

Οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% στους Δασικούς χάρτες ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 5 Απριλίου, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε επίσης ο πρώην υπουργός ΥΠΕΝ και σημερινός υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Με τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να αντιμετωπιστούν επτά ανοιχτά ζητήματα που αναδείχθηκαν με την ανάρτηση των αναθεωρημένων Δασικών Χαρτών, ήτοι: τα πρόδηλα σφάλματα, η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, η κυριότητα του Δημοσίου, οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, οι ασπάλαθοι, οι δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και τις επενδύσεις.

Με την εξάμηνη οριζόντια παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων μεταφέρεται εξ αντικειμένου για το 2022 η διαδικασία κύρωσης των Δασικών Χαρτών, που το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι στόχευε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Η ταυτόχρονη παράταση και μείωση των τελών αντιρρήσεων αναμένεται να αποσυμπιέσει τις έντονες αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί τόσο από δήμους, όσο και από αγρότες και φορείς ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα και κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.