Δεν είπε ο Χιωτάκης ότι θα έχουμε έξι κάδους

Καινοτόμα εργαλεία για την συμμετοχή στα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας στην Κ. Μακεδονία
21 Φεβρουαρίου 2020
Πως θα οργανωθεί η ανακύκλωση στα πλαστικά μιας χρήσης
21 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Δεν είπε ο Χιωτάκης ότι θα έχουμε έξι κάδους

Μια μικρή λεπτομέρεια και παρερμηνεία του λόγου του Προέδρου του ΕΟΑΝ κ. Νίκου Χιωτάκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το site pitsounicity.gr για την ανακύκλωση, δημιούργησε μια τεράστια σύγχυση δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι θα αποκτήσουμε στις γειτονιές έξι ρεύματα με αντίστοιχους κάδους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είπε αυτό ο κ. Χιωτάκης αλλά μάλλον κάτι εντελώς διαφορετικό. O κ. Χιωτάκης είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε έξι κάδους στις γειτονιές.
Στην ομιλία του ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε ότι σήμερα έχουμε 4 ρεύματα αλλά σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε. θα έπρεπε να βάλουμε πολύ περισσότερα, όπως αλουμίνιο, άλλα μέταλλα, πλαστικά κλπ. Αυτό όμως τόνισε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. «Δεν μπορούμε να βάλουμε είπε, όλα αυτά τα ρεύματα σε κάθε γειτονιά». Θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικά σημεία για κάθε ξεχωριστό ρεύμα σε κάθε δήμο, αλλά ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Ο διαχωρισμός πολλών ρευμάτων, χαρτί, γυαλί, πλαστικά μιας χρήσης, πλαστικά, αλουμίνια, βιοαπόβλητα δύο ειδών κλπ ( ο κ. Σιδέρης Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ μίλησε έπειτα και για άλλα όπως ρούχα, τηγανέλαια κλπ) θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο για το Περιβαλλοντικό Τέλος όπως γίνεται με την σακούλα.

Γενικότερα στην ομιλία του ο κ. Χιωτάκης τόνισε ότι η ανακύκλωση είναι ένα μόνο κομμάτι του περιβάλλοντος και χρειάζονται αποφασιστικότητα και συμμετοχή για να το προστατεύσουμε, αλλάζοντας τρόπο ζωής και λαμβάνοντας γρήγορες αποφάσεις.
Χρειάζεται είπε συνεργασία των δήμων, του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.
Ο ΕΟΑΝ είπε ασχολείται και με την πρόληψη και με την ανακύκλωση. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά για την πρόληψη κανείς δεν μιλάει, είπε.
Και ανέφερε το παράδειγμα με τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγο καιρό με τις σακούλες. Κάποια στιγμή επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος ανέφερε, και αμέσως ο κόσμος άλλαξε συνήθειες. Σταμάτησε η αλόγιστη κατανάλωση με το αντικίνητρο. Ετσι ο κ. Χιωτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητα μας, όπως στις μετακινήσεις που δεν γίνεται να είμαστε συνεχώς μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ενώ υπάρχουν κι άλλα μέσα. Πρέπει είπε να αλλάξουμε συνήθειες όπως και στα προϊόντα που αγοράζουμε. Το να αγοράζουμε χύμα είπε είναι κομμάτι της πρόληψης που πρέπει να επεκταθεί. Ανέφερε επίσης και το παράδειγμα του θερμός. Δεν χρειάζεται είπε να αγοράζουμε συνεχώς καφέ ή νερό με τις συσκευασίες μιας χρήσης. Μπορούμε να προλαμβάνουμε τα σκουπίδια και να μην παράγουμε συνεχώς.

Στην συνέχεια στο κομμάτι της Ανακύκλωσης ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα!
Η Οδηγία της Ε.Ε. είπε ορίζει υποχρεωτικά 4 ρεύματα για τους δήμους με τη ανακύκλωση χαρτιού, οργανικών, ανακυκλώσιμων και τα σύμμεικτα. Υπάρχει ακόμη το γυαλί, το αλουμίνιο, τα άλλα μέταλλα και ίσως χρειαστεί 6 διαφορετικούς κάδους. Αντικειμενικά όμως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία. Η λύση είναι να έχουμε διαχωρισμό στο σπίτι. Θα βάλουμε κάποιους καφέ κάδους, δεν μπορεί όμως ο καφέ κάδος να πάει σε όλους. Ο διαχωρισμός στην πηγή πρέπει να γίνει μέσα στο σπίτι. Ετσι μόνο θα πετύχουμε να πηγαίνει στον ΧΥΤΑ το 25%.
Χρειάζεται όμως είπε συντονισμένη δουλειά. Από ψηλά από την πολιτεία μέχρι το κάθε σπίτι και ανάποδα έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό κέρδος.
Πρέπει είπε ο κ. Χιωτάκης να αλλάξουμε συνήθειες και πρέπει αυτό να συζητήσουμε.
Τελειώνοντας ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ υπογράμμισε ότι «η Προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι τσάμπα. Τσάμπα είναι μόνο η ρύπανση.
Η ανακύκλωση όπως και η ταφή πληρώνεται. Πρέπει να μειώσουμε αυτά που παράγουμε και αυτό να το διαδώσουμε παντού».