Δημογραφικό πρόβλημα και γεωπολιτική

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Μέγα Σκάνδαλο της κυβέρνησης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες”
30 Νοεμβρίου 2021
ΥΠΕΣ: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής για την υλοποίηση του Β΄ Κύκλου Κινητικότητας
1 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Δημογραφικό πρόβλημα και γεωπολιτική

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουβουδάκης*

Δημογραφικό πρόβλημα και γεωπολιτική

Η γεωπολιτική αποτελεί εργαλείο της στρατηγικής με κεντρικό σημείο την εθνική ισχύ και τον έλεγχο μίας γεωγραφικής επικράτειας.

Η γεωπολιτική (γη + πολιτική) είναι η μελέτη των επιδράσεων της γεωγραφίας (ανθρώπινης και φυσικής) στις διεθνείς σχέσεις και στη διεθνή πολιτική.
Μέθοδος μελέτης των διεθνών συμπεριφορών των διεθνών πολιτικών δρώντων μέσα από γεωγραφικές μεταβλητές
Μια από τις βασικές μεταβλητές είναι και η Δημογραφια

Το δημογραφικό επηρεάζει αρνητικά την άμυνα, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την ψυχολογία της κοινωνίας και έχει επισημανθεί ήδη από την αρχαιότητα!

Ο Θουκυδίδης, καταγράφοντας τον Επιτάφιο, αποδίδει στον Περικλή την προτροπή προς τους γονείς των πεσόντων να αποκτήσουν και άλλα παιδιά. “Όσοι είστε ακόμη νέοι να προχωρήσετε σε τεκνοποιία για να μην ερημωθεί η πόλη μας αλλά και για ενισχύσετε την ασφάλειά της” (Θουκυδίδου, Περικλέους Επιτάφιος Β44)..

Η Δημογραφια αποτελεί έναν από τους βασικούς και θεμελιώδεις δείκτες πρόβλεψης των παγκόσμιων μελλοντικών εξελίξεων, αλλά και στις μετρήσεις της Εθνικής ισχύος των κρατών με επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και με σοβαρό αντίκτυπο σε βασικούς δείκτες , όπως είναι η οικονομία , οι ένοπλες δυνάμεις κλπ.

Είναι όπως αντιλαμβανόμαστε ο τομέας που αν δεν ληφθεί υπόψιν, και αναλυθεί σε βάθος μπορεί να φέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στην κατάσταση ενός κράτους.
Με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες σε επίπεδο γεωπολιτικο, καθως η δημογραφια ειναι βασικος παραγοντας, μεταβάλλοντας την στρατηγική του χώρου.

Σήμερα στις αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη η γεννητικοτητα έχει σταθερή καθοδική πορεία, με παράλληλη μείωση της θνησιμότητας.

Η χώρα μας, με προβλήματα όπως η υπογγενητικοτητα, η μετανάστευση του γηγενούς πληθυσμού, οι εθνικές κρίσεις και απειλές κατά της ασφάλειας της χώρας, η οικονομική καταστροφή και φτωχοποιηση του μέσου Έλληνα , προδιαγράφουν ένα μέλλον δύσκολο για τον ελληνισμό.

Το μίγμα με την μηδαμινή αφομειωτικη ικανότητα των μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο έδαφος της χώρας μας, συνθέτει ένα ασταθές εκρηκτικό μίγμα του οποίου οι επιπτώσεις αναμένονται να είναι πολύ σοβαρές!

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανήμπορες, λιγοψυχες , κατώτερες των περιστάσεων, διαπνεομενες από συγκεχυμένες ιδεολογίες, και μικροκομματικους υπολογισμούς πολιτικού κόστους , καταστρέφουν τον ελληνικό λαό, και δεν συνειδητοποιούν ότι εκλέγονται για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του έθνους, ( και όχι των ξένων κέντρων εξουσίας).

Μειώνεται ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας (20-65 ετών), και θα συνεχίσει να μειώνεται. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του, δηλαδή το εργατικό δυναμικό και συρρικνώνεται και γηράσκει.

Η Ελλάς έχει απέναντί της μία νεο-οθωμανική Τουρκία, η οποία υπερτερεί πληθυσμιακά.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούμε να καλύψουμε το κενό έναντι των Τούρκων, με την τεχνολογία.
Οι τεχνολογίες υποστηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν το υποκαθιστούν.

Φανταστείτε την κρίσιμη ώρα ( αν έρθει…) , της οποιασδήποτε αναμέτρησης, οι χειριστές αυτών των τεχνολογιών να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που πρέπει.
Τα οπλικά συστήματα των δισεκατομμυρίων που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, που ειναι οτι καλύτερο υπάρχει ( βλέπε rafale, και belhara ) θα έχουν χειριστές αλλοδαπούς?

Και κάπως έτσι αλλάζουν οι ισορροπίες σε γεωστρατηγικής σημασίας χώρους.

Τα στοιχεια για το 2020 ειναι τα εξης:
84.867 γεννήσεις το 85,2% από ελληνίδες μητέρες ( το 2015 ήταν 87% ) , και 131.000 θανάτους (από αυτούς το 2% αλλοδαποί)!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις περιφέρειες.
Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, ( 5 νομοί ) για το 2020 ειχαμε 4255 γεννήσεις και 8710 θανάτους!
Στον Έβρο συγκεκριμένα που είναι θέση κλειδί για την χώρα είχαμε 999 γεννήσεις και 2009 θανάτους!
Σε αυτό το ζωτικό χώρο για την Ελλάδα έχουμε ερήμωση!

Η χώρα σβήνει , με την αδιαφορία των κυβερνήσεων!

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αρνητικό ισοζύγιο 400.000 περίπου, και αν προσθέσουμε και άλλες περίπου 450.000 που έφυγαν μετανάστες, η μείωση του πληθυσμού είναι σε σοβαρά επίπεδα καθοδικης τροχιάς…
Την ίδια στιγμή που οι αλλοδαποί ( διερχόμενοι ή παραμένοντες ) γεννούν εντός Ελλάδος…
Εάν αφαιρέσουμε το ποσοστό γεννήσεων των αλλοδαπών, το καθαρό αθριστικο ισοζύγιο από το 2010 μέχρι το 2020 ειναι – 420 χιλιάδες!!

Έχουμε δύο πολύ σοβαρά θέματα.
Χαρακτηριστικά αναφερω:
Έξοδος του γηγενούς πληθυσμού ( για λόγους κυρίως που συσχετίζονται και με τα μνημόνια που ίσως είναι ο πρώτος λόγος μετανάστευσης σήμερα του γηγενούς πληθυσμού ), συν η σημαντική υπογεννητικότητα, ( το οποίο είναι πρόβλημα δεκαετιών που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το έχει αντιμετωπίσει σοβαρά… ), – το πρωτο πόρισμα για το δημογραφικό έγινε από την Βουλή το 1993 – .

Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες.
Θα πρέπει να αντιστρέψουμε το αρνητικό ισοζύγιο με στοχευμένες κινήσεις.
Η ομογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό, μιας και είναι η δεξαμενή που υπάρχει και μπορεί όποτε υπάρχουν οι προϋποθέσεις να δώσει λύσεις στο πρόβλημα.

Πρωτίστως όμως πρέπει, να γίνουν δράσεις στην οικονομία, να ξεκινήσει η παραγωγική δραστηριότητα, να μην στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό για παράδειγμα.

Να δωθούν σοβαρά κίνητρα για να επιστρέψουν πρωτίστως οι επιστήμονες που έχουμε στο εξωτερικό και πάνω τους να χτιστούν τομείς που θα φέρουν αποτελέσματα!

Πώς θα επαναπατριστει ο κάθε ένας που βρίσκεται στο εξωτερικό αν ο επαναπατρισμός του δεν είναι βιώσιμος?

Αξιοκρατία , ευκαιρίες καριέρας, ασφαλής επιβίωση και βάσεις για διαβίωση. Αυτά θέλει κάποιος για να μπορέσει να επιστρέψει.
Είναι πολλοί απόδημοι Έλληνες που δεν είναι ευτυχισμένοι στο τόπο που μετανάστευσαν και θέλουν να επιστρέψουν. Αλλά πως?

Κανείς δε θα τεκνοποιήσει επειδή η κυβέρνηση του δίνει χαρτζιλίκι…
Τα μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, μακροχρόνιο ορίζοντα και καλό επιστημονικό σχεδιασμό!

Οι προτάσεις :

Αναπτυξιακός σχεδιασμός στην περιφέρεια.

Σύστημα πρόνοιας συμπεριλαμβανομένου και τις μονογονεϊκές οικογένειες .

Να προβληθούν πρότυπα που ωθούν στην δημιουργία οικογένειας και όχι το αντίστροφο όπως συμβαίνει σήμερα δηλαδή , πρότυπα ζωης που δεν βοηθούν στον σχηματισμό οικογένειας ( με κάθε διαθέσιμο μέσο, τηλεοπτικές εκπομπές , ΜΜΕ κλπ )

Μεγαλύτερη σύνταξη .
Μόνιμη έκπτωση φόρων, έως και εξάλειψη.
Δωρεάν σπίτια για κάθε οικογένεια από 3 παιδιά και πάνω ( κάθε παιδί υποχρεωτικά σε χώρες όπως το ενωμένο βασίλειο πρέπει να έχει το δωμάτιο του ).

Ένδυση υπόδηση δωρεάν ( πραγματική ) παιδεία , υγεία.

Εξασφάλιση κρατικης εργασίας μόνιμου χαρακτήρα σε όλους τους πολύτεκνους.

Σχολεία ολοήμερα κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.

Μας είπαν κάποιοι “άριστοι” ότι οι μετανάστες που έρχονται θα λύσουν το δημογραφικό.
Εγώ λέω ότι οι Έλληνες της Διασποράς είναι προτιμότερο από οποιονδήποτε άλλον για την λύση.

Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα παλεύει να σωθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

*Βουβουδακης Κωνσταντίνος
Χαρτοφυλάκιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Μέλος:
• Της Κεντρικής Επιτροπής
• Του Πολιτικού Συμβουλίου
• Της επιτροπής για την ομογένεια
• Του Οργανωτικού

Μέλος επίσης των Πρασίνων της Σκωτίας
Επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο Αμπερντιν της Σκωτίας.