Δημοσίευση του επικαιροποιημένου «Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2021

Στ. Πέτσας: Ένταξη έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”
17 Ιουνίου 2021
Θεσσαλονίκη: Δημιουργική απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών
17 Ιουνίου 2021
Show all

Δημοσίευση του επικαιροποιημένου «Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2021

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών το επικαιροποιημένο «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η καταγραφή των δημοσίων υπηρεσιών και λοιπών φορέων της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του δημόσιου τομέα, όπως ο τομέας αυτός οριοθετείται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α΄ 101), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 6 του άρθρου 4 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α΄ 50), την παρ. 6 του άρθρου 3 του Ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α΄ 38), το άρθρο 36 του Ν. 4170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 163) και εκάστοτε ισχύουν.

Στο «Μητρώο» περιλαμβάνονται ειδικότερα, α) ανά εποπτεύον υπουργείο και β) ανά ΟΤΑ, με προσδιορισμό της νομικής τους μορφής, όλοι οι φορείς εποπτείας τους διακρινόμενοι, μεταξύ άλλων, σε υπαγόμενους και μη υπαγόμενους στο δημόσιο τομέα του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990, που συνεπάγεται και διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το Κράτος.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση περιελήφθησαν στο Μητρώο και τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην ορθότητα των εγγραφών, κατά λόγο αρμοδιότητας, με σκοπό τη βελτίωση και συμπλήρωση τους.

Δεδομένου ότι το περιεχόμενο του «Μητρώου» έχει δυναμικό χαρακτήρα, η προσπάθεια επικαιροποίησής του είναι μία διαρκής διαδικασία. Σε αυτήν την νεώτερη έκδοση του «Μητρώου» (Ιουνίου 2021), η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) στη θέση Ανθρώπινο Δυναμικό Δημόσιου Τομέα / Μητρώο Δημόσιων Υπηρεσιών, έχουν ενσωματωθεί όλες οι αλλαγές που έχουν έως τώρα προκύψει.

Προκειμένου δε τα στοιχεία που ζητούνται να περιέλθουν με συστηματικό τρόπο στην υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει το συντονισμό της όλης προσπάθειας να αναλάβουν οι αρμόδιες οργανικές μονάδες κάθε φορέα, οι οποίες θα φροντίσουν να συγκεντρώσουν και να προωθήσουν το σύνολο των σχετικών προτάσεων-παρατηρήσεων.

Τέλος το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει την ανάγκη ορισμού σε κάθε υπουργείο (συμπεριλαμβανόμενης της Α.Α.Δ.Ε.) και Αποκεντρωμένη Διοίκηση αρμοδίων οι οποίοι, έχοντας συντονιστικό ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, θα επικοινωνούν με την υπηρεσία του κάθε φορά που τίθεται θέμα επικαιροποίησης του «Μητρώου».

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι παραπάνω φορείς να προβούν στον ορισμό υπευθύνων, αποστέλλοντας τα ονοματεπωνυμικά και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας αυτών (τηλέφωνο, e-mail).