Δημόσιοι υπάλληλοι: Πόσοι είναι στην Ελλάδα και πώς κατανέμονται (πίνακες)

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Σε πορεία υλοποίησης σειρά οικιστικών και τουριστικών αναπλάσεων από τον Πειραιά έως το Σούνιο
27 Νοεμβρίου 2023
Οι νέοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής
28 Νοεμβρίου 2023
Show all

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πόσοι είναι στην Ελλάδα και πώς κατανέμονται (πίνακες)

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πόσοι είναι στην Ελλάδα και πώς κατανέμονται (πίνακες)

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας υπολογίζονται περί τους 714.000, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Από την ανάλυση προκύπτει ότι σχεδόν 2 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους απασχολείται – αποκλειστικά – στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Η κατανομή

Ειδικότερα, το τακτικό προσωπικό αριθμεί σε 567.362 με τους ΟΤΑ να έχουν 84.518 άτομα

Το μη τακτικό προσωπικό αριθμεί σε 97.292.

Υπάρχουν επίσης:

20.640 προσωπικό έρευνας,

3.067 μετακλητοί

11.198 αιρετοί

1.594 πρόεδροι-μέλη ΔΣ

12.886 ειδικές περιπτώσεις

Πού απασχολούνται

Η Παιδεία με τους δασκάλους και τους καθηγητές, η Εθνική Άμυνα με τους στρατιωτικούς και η Υγεία με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι οι τρεις κατηγορίες στο δημόσιο που απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των αιρετών στην Ελλάδα, καθώς με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν 11.198 με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς μέσα στο 2023. Επίσης υπάρχουν ακόμη 53.497 που συνεργάζονται με το δημόσιο μέσω ΝΠΙΔ, συνεργασίας δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκρίσεις

Οι παραπάνω αριθμοί αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 16% επί του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, όσο περίπου είναι δηλαδή ο μέσος όρος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν το δούμε συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στους εργαζόμενους που εργάζονται στο Δημόσιο, μάλιστα εμφανίζει το μισό ποσοστό σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες που έχουν και τους περισσότερους – αναλογικά – εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Η Σουηδία για παράδειγμα, βρίσκεται στην κορυφή με σχεδόν 1,5 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους που αντιστοιχούν σε 1 στους 3 εργαζόμενους στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους σε απόλυτους αριθμούς έχει η Γαλλία, με πάνω από 6 εκατ. εργαζόμενους, που ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό της ισοδυναμούν με χαμηλό ποσοστό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι ΗΠΑ απασχολούν πάνω από 23 εκατ. εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός είναι στα 5,5 εκατ.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο διοίκησης κάθε χώρας που επηρεάζουν και τον αριθμό των εργαζομένων στις υπηρεσίες.