Δημόσιο: «Βόμβα» αποχωρήσεων υπαλλήλων -Ποιοι άνοιξαν την πόρτα, τι συμβαίνει

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: Υποψήφια δήμαρχος Φιλοθεης – Ψυχικού με την παράταξη «ΠΡΑΞΗ»
22 Δεκεμβρίου 2022
Δήμος Ιωαννιτών: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
22 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Δημόσιο: «Βόμβα» αποχωρήσεων υπαλλήλων -Ποιοι άνοιξαν την πόρτα, τι συμβαίνει

Δημόσιο: «Βόμβα» αποχωρήσεων υπαλλήλων -Ποιοι άνοιξαν την πόρτα, τι συμβαίνει

«Κύμα φυγής» καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στο Δημόσιο με τα στοιχεία του συστήματος “Άτλας” να δείχνουν μαζική έξοδο, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022 είχαν κατατεθεί 180.000 νέες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, όταν συνολικά το 2020, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί δεν ξεπερνούσαν τις 176.000. Το 2021, έως τον Οκτώβριο, είχαν υποβληθεί 169.433 αιτήσεις.

Οι αιτήσεις αναμένεται να εκτοξευθούν στην καταμέτρηση που θα γίνει για το επόμενο δίμηνο (δλδ Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022), καθώς συνηθίζεται όσοι θεμελιώνουν ασφαλιστικό δικαίωμα να σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση.

Πληροφορίες λένε ότι ο ρυθμός των νέων αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με αυτό που αρχικά είχε εκτιμήσει το υπουργείο Εργασίας.

Στη μαζική φυγή κυριαρχούν οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί , με τις εκτιμήσεις να θέλουν αντίστοιχη μαζική έξοδο κυρίως των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημόσιων υπαλλήλων, κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022.

Πώς ερμηνεύεται αυτό; Κυρίως έχει να κάνει με τις επερχόμενες αλλαγές στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο, για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, που θεσπίσθηκαν πρόσφατα και επηρεάζουν τις αποφάσεις πολλών υπαλλήλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «κύμα φυγής» θα συνεχισθεί και το 2023…