Δημόσιο: Πότε δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία – Ποιοι έχουν προτεραιότητα με.. αστερίσκο

Τέλος ταφής απορριμμάτων: Έρχεται και φέρνει ανατροπές σε Δήμους και δημοτικά τέλη
31 Δεκεμβρίου 2021
Ο Δήμος Πειραιά υποδέχεται το 2022 με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα στον Πειραϊκό ουρανό
31 Δεκεμβρίου 2021
Show all

Δημόσιο: Πότε δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία – Ποιοι έχουν προτεραιότητα με.. αστερίσκο

Το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η τηλεργασία σε υπηρεσίες του Δημοσίου αφήνει ανοιχτό η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε με βάση την σχετική ΚΥΑ με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό:
«Εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή δεν υφίστανται υπάλληλοι που η φύση των καθηκόντων τους να επιτρέπει την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας, δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό της τηλεργασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τρέχων προγραμματισμός αδειών που αφορά στην παρούσα εορταστική περίοδο».

Προτεραιότητα με… αστερίσκο
Επιπλέον, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι προτεραιότητα έχουν «υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, (οι οποίοι) εξυπακούεται ότι θα προταχθούν για λόγους προστασίας του υπέρτατου αγαθού της υγείας».
Ωστόσο «διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην κρίση του αρμόδιου προϊσταμένου και βάσει των δεδομένων που τελούν σε γνώση του σχετικά με την υπαγωγή των υπαλλήλων σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, αν η τηλεργασία θα χορηγηθεί αποκλειστικά στους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ή θα υπάρχει εναλλαγή με τους υπόλοιπους υπαλλήλους που δύνανται να τηλεργαστούν, σε κάθε περίπτωση όμως με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και πάντα εντός του ανώτατου προβλεπόμενου ποσοστού τηλεργασίας».

Έως 50% η τηλεργασία
Σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας».

Παράλληλα σημειώνεται ότι:
«1. Όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου επισημαίνεται ότι για το διάστημα από 30.12.2021 έως 17.1.2022, ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Βάσει των νεώτερων αυτών ρυθμίσεων και για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και τις 17.1.2022, καλούνται οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, καταρτίζοντας πλάνο εργασιών. Για την κατάρτιση του πλάνου εργασιών και βάσει των οδηγιών που έχουν ήδη δοθεί με προηγούμενες σχετικές εγκύκλιες οδηγίες, υπενθυμίζονται και αποσαφηνίζονται τα εξής:
Το πλάνο εργασιών, προκειμένου να προσδιοριστεί το ανώτατο έως 50% ποσοστό τηλεργασίας, θα καταρτιστεί σε επίπεδο Διεύθυνσης υπό την προϋπόθεση ότι οι υπάλληλοι που παρέχουν εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία δύνανται να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Τμημάτων της εν λόγω Διεύθυνσης.

Τηλεργασία
Επιπλέον, θα ληφθούν υπόψη απαραιτήτως οι αρμοδιότητες κάθε Υπηρεσίας και η φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, οπότε τηλεργασία θα παρέχεται από εκείνους τους υπαλλήλους που δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να ασκούν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Εφόσον, στους υπαλλήλους αυτούς συμπεριλαμβάνονται και υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, εξυπακούεται ότι θα προταχθούν για λόγους προστασίας του υπέρτατου αγαθού της υγείας, οι υπάλληλοι αυτοί προς παροχή τηλεργασίας. Διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην κρίση του αρμόδιου προϊσταμένου και βάσει των δεδομένων που τελούν σε γνώση του σχετικά με την υπαγωγή των υπαλλήλων σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, αν η τηλεργασία θα χορηγηθεί αποκλειστικά στους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ή θα υπάρχει εναλλαγή με τους υπόλοιπους υπαλλήλους που δύνανται να τηλεργαστούν, σε κάθε περίπτωση όμως με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και πάντα εντός του ανώτατου προβλεπόμενου ποσοστού τηλεργασίας.
Για τον υπολογισμό του ποσοστού θα λαμβάνονται αποκλειστικά οι εν τοις πράγμασι παρέχοντες υπηρεσία με αυτοπρόσωπη παρουσία, των οποίων ωστόσο τα καθήκοντα δύνανται να ασκηθούν εξ αποστάσεως. Επιπλέον, για τον προσδιορισμό του πλάνου εργασιών θα ληφθούν υπόψη τα χωροταξικά δεδομένα κάθε Υπηρεσίας, τα οποία θα πρέπει να διασφαλίζουν σύμφωνα με τις οδηγίες και τα ισχύοντα μέτρα τους κανόνες προστασίας δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι, εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή δεν υφίστανται υπάλληλοι που η φύση των καθηκόντων τους να επιτρέπει την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας, δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό της τηλεργασίας. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τρέχων προγραμματισμός αδειών που αφορά στην παρούσα εορταστική περίοδο», καταλήγει η εγκύκλιος.