Διάψευση του προέδρου της ΚΕΔΕ σε δημοσιεύματα περί ευθύνης των δήμων για τις πυρκαγιές

Οι δήμαρχοι Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου ζητούν από την Περιφέρεια απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στην ανάπλαση του Φαληρικού
18 Ιουλίου 2023
Ξεκινά το έργο των πλακοστρώσεων στο νησί της Η.Ν. Κάσου
18 Ιουλίου 2023
Show all

Διάψευση του προέδρου της ΚΕΔΕ σε δημοσιεύματα περί ευθύνης των δήμων για τις πυρκαγιές

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου διαψεύδει όσα αναληθώς και ανακριβώς του αποδίδονται πως ανέφερε κατά τη σημερινή παρέμβασή του στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδας» στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη για τις πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα εξέφρασε την έκπληξή του διαβάζοντας δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο με τίτλο «Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Φταίνε οι Δήμοι για τις φωτιές», το οποίο έχει αναπαραχθεί.

Πρόκειται για αυθαίρετη και κακοήθη παραχάραξη της αλήθειας διότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ουδέποτε προέβη σε τέτοια δήλωση.

Αντιθέτως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των Δήμων.

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τις αποψιλώσεις των εντός σχεδίου οικοπέδων και πάρκων. Σημείωσε ότι όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικών δασοπυροσβεστών έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες και καλό θα είναι να γίνουν εξάμηνες, με έναρξη από τον Μάιο, που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι φέτος υπήρξε αύξηση των σχετικών πόρων για τους καθαρισμούς και τις αποψιλώσεις. Τόνισε δε ότι οι δήμοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέβησαν σε καθαρισμούς για την περιοχή και τους χώρους ευθύνης τους.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία και μία άλλη στρατηγική για τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει, είπε, να γίνει στελέχωση της υποστελεχωμένης και αποδεκατισμένης Δασικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και να ενισχυθεί με τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ μπορείτε να τη δείτε στο link:

https://www.tvopen.gr/watch/177555/oraellados182f072f2023

(από 2:00.44 έως 2:05.05).