Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012

ΥΠΕΣ: 15 εκ. ευρώ σε Δήμους για διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς Ρομά
14 Φεβρουαρίου 2023
Το «i-Park Chania» στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του κατέγραψε 175.000 συναλλαγές
14 Φεβρουαρίου 2023
Show all

Διαγράφονται όλα τα χρέη προς τους δήμους μέχρι και το 2012

Την άμεση παραγραφή όλων των οφειλών προς τους δήμους, οι οποίες αφορούν στα έτη μέχρι και το 2012 αλλά δεν αναζητήθηκαν καν, καθώς επίσης και την οριστική διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών προς τους δήμους, οι οποίες γεννήθηκαν στα έτη μέχρι και το 2012 αλλά δεν εξοφλήθηκαν μέχρι σήμερα από τους οφειλέτες, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.
Βάσει της ρύθμισης αυτής, η 20ετής έως και 14ετής περίοδος παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους γίνεται 10ετής από φέτος και 5ετής από το 2025. Δηλαδή από τις αρχές του 2025 θα ισχύει 5ετής περίοδος παραγραφής για όλα τα χρέη προς τους δήμους. Στο ενδιάμεσο διετές διάστημα, από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2025, οι δήμοι θα έχουν περιθώριο να αναζητήσουν, να βεβαιώσουν και να διεκδικήσουν οφειλές που αφορούν στα έτη από το 2013 και μέχρι το 2017. Αν δεν το πράξουν, τότε θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης και για αυτές τις οφειλές.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει όλα τα χρέη προς τους δήμους και, ενδεικτικά, τις οφειλές από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα διάφορα Δυνητικά Δημοτικά Τέλη και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Περιλαμβάνει επίσης χρέη από πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβάλλονται από δημοτικές επιχειρήσεις, τέλη κοιμητηρίων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων.

Η νέα αυτή σημαντική ρύθμιση περιελήφθη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα opengov.gr. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Σύστημα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Οπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση επί της συγκεκριμένης διάταξης, το υπουργείο Εσωτερικών υιοθετεί τις επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη», η οποία φωτίζει τον εισπρακτικό παραλογισμό για όλες τις περιπτώσεις τελών και χρεώσεων από τους δήμους προς τους πολίτες. Η νέα αυτή ρύθμιση συνιστά επίσης πλήρη αποδοχή σχετικού αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σήμερα ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δήμων φτάνει μέχρι και τα 20 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δήμοι αναζητούν παρελθόντα χρέη που δεν είχαν εισπραχθεί και στέλνουν το «λογαριασμό» στους πολίτες με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση – «ακόμα και 23 χρόνια μετά», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.