Δράσεις για την επόμενη μέρα στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Ούτε τα προσχήματα: Την ώρα που καίγεται η Μαγνησία το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για ανεμογεννήτριες στην περιοχή – Άγριο κράξιμο σε Αγοραστό (βίντεο)
28 Ιουλίου 2023
Ολοκληρώθηκε η επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου της Σητείας
28 Ιουλίου 2023
Show all

Δράσεις για την επόμενη μέρα στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών, για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει, πλέον, ενεργό μέτωπο στο νησί και η κατάσταση επιχειρησιακής έκτακτης ανάγκης έχει λήξει, στη σύσκεψη συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος αυτών των περιοχών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου.

Οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:

Άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.
Άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.
Εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες ήδη έχει δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της πολιτικής προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ, όπως τονίστηκε, το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και την εξαιρετική στάση των κατοίκων και των εθελοντών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης και η πρόεδρος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα.