Δύο σημαντικά “πράσινα” βραβεία για το έργο του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ν. Παπαδάκης

Στις 21 Μαΐου το Πράσινο Κίνημα θα είναι στη Βουλή
28 Μαρτίου 2023
Ψηφιοποιούνται τα Δημοτολόγια – Εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των Ληξιαρχείων
29 Μαρτίου 2023
Show all

Δύο σημαντικά “πράσινα” βραβεία για το έργο του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ν. Παπαδάκης

Αναγνωρίζεται η σημαντική δουλειά που γίνεται στην Αττική για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δύο σημαντικά “πράσινα” βραβεία για το έργο του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ν. Παπαδάκης

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος Νίκος Παπαδάκης παρέλαβε τα δύο βραβεία που απέσπασε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής στο πλαίσιο της 5ης διεθνούς έκθεσης Verde.tec.

Συγκεκριμένα, στην κατάμεστη αίθουσα στο Εκθεσιακό Κέντρο Μ.E.C. Παιανία, όπου πραγματοποιήθηκε η γιορτή του περιβάλλοντος τα Greek Green Awards, ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” Ν. Παπαδάκης παρέλαβε τα βραβεία που απέσπασε ο ΕΣΔΝΑ για την ανάδειξη και προώθηση των νέων μοντέλων ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο “πράσινος” Περιφερειακός Σύμβουλος παρέλαβε τα παρακάτω δύο βραβεία:

1. Βραβείο καμπάνιας ενημέρωσης για καλές πρακτικές στον τομέα αποβλήτων.

2. Βραβείο προσφοράς στη μείωση των αποβλήτων.

Ν. Παπαδάκης: “Αυτή τη στιγμή στην Αττική τρέχουν τα δύο μεγαλύτερα προγράμματα Ανακύκλωσης και ξεχωριστής συλλογής Βιοαποβλήτων στην Ευρώπη”

Μετά την παραλαβή των βραβείων ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Παπαδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο ΕΔΣΝΑ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει όλη τη φιλοσοφία για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, πάντα σε συνεργασία με τους 66 δήμους της Αττικής. Αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο πολύ μεγάλα προγράμματα και Ανακύκλωσης και ξεχωριστής συλλογής Βιοαποβλήτων που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση προέρχεται 100% από ευρωπαϊκούς πόρους και δεν επιβαρύνεται κανένας πολίτης ή δήμος.”

Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η σημασία της συνεργασίας της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Νίκο Παπαδάκη με την περιφερειακή αρχή του κ. Γιώργου Πατούλη για να επιτευχθεί ο στόχος της “Πράσινης Αττικής”.

Πράσινος” θεσμός η Verde.Tec

Να σημειωθεί ότι στην Verde.Tec, η οποία έχει ως αντικείμενο τις τεχνολογίες Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Πράσινες Τεχνολογίες, την Κυκλική Οικονομία και τις Smart Cities συμμετέχουν εκθέτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ανακύκλωσης υλικών, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της απορρύπανσης.

Στην συγκεκριμένη έκθεση βραβεύθηκαν οργανισμοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις, για πρακτικές, προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν αναπτύξει θέτοντας την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος, με την επιλογή τους να έχει γίνει από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή.

ΚΙΝΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Άκρως καθοριστική στην διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι η υλοποίηση του προγράμματος με τα Κινητά Πράσινα Σημεία (ΚΠΣ).

Συγκεκριμένα, η λειτουργία και διαχείριση των ΚΠΣ διεξάγεται μέσω του προγράμματος THE GREEN CITY, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιβράβευσης ανακύκλωσης, μέσω του οποίου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά τους και να επιβραβεύονται.

Η ορθή χρήση των Κινητών Πράσινων Σημείων συμβάλλει στην:

Ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων

Εξοικονόμηση φυσικών πόρων

Ανάπτυξη νέων προτύπων κοινωνικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς

Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Τα KΠΣ είναι ειδικά σχεδιασμένα οχήματα για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών που πραγματοποιούν προγραμματισμένα δρομολόγια και στάσεις σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πλατείες, υπαίθρια πάρκινγκ κλπ., σε Δήμους της Περιφέρειας. Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω της σχετικής πλατφόρμας THE GREEN CITY, για τη θέση και το χρονικό διάστημα παραμονής των οχημάτων και παραδίδουν τα υλικά που έχουν συλλέξει, ο τύπος και το βάρος των οποίων μετατρέπονται σε πόντους ανακύκλωσης.

Οι πόντοι ανακύκλωσης που συλλέγονται από τους πολίτες, μπορούν να εξαργυρωθούν σε ειδικές προσφορές του δικτύου επιχειρήσεων ανταπόδοσης του THE GREEN CITY. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000.000 κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής, λειτουργεί 6 ημέρες ανά εβδομάδα και στο πλαίσιό του υλοποιούνται ειδικές δράσεις ενημέρωσης κοινού από εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι πολίτες μπορούν να προσκομίζουν στα σημεία διαχωρισμένα υλικά, εφόσον αυτά είναι οικιακής χρήσης και προέλευσης και να επιβραβεύονται. Στα Κινητά Πράσινα Σημεία δεν επιτρέπεται η προσκόμιση υλικών από εμπορικές δραστηριότητες.

Τα αποδεκτά ρεύματα αποβλήτων στα Κινητά Πράσινα Σημεία είναι:

Χαρτί/χαρτόνι

Πλαστικά

Μεταλλικά αντικείμενα

Αλουμίνιο

Γυαλί

Ηλεκτρονικό & Ηλεκτρικό εξοπλισμό

Βρώσιμα λίπη και έλαια

Ρούχα (ένδυση/υπόδηση) – υφάσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη των προγραμμάτων πάνω από 200.000 πολίτες έχουν προμηθευτεί την κάρτα ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής.

Εκτελούνται τουλάχιστον επτακόσιες διαδρομές-δράσεις σε χώρους των δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ εντός της περιφέρειας Αττικής. Οι δράσεις-διαδρομές εκτελούνται τις εργάσιμες ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και έχουν διάρκεια 8 ώρες. Έκαστη διαδρομή θα καλύπτει τουλάχιστον 40 km και 10 σημεία συλλογής ή 3 σημεία ενδιαφέροντος (πχ σχολεία).

Από τον Απρίλιο του 2022 το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με φορείς της περιφέρειας και τους προέδρους των λαϊκών αγορών με ξεκίνησε να πραγματοποιεί στάσεις-δράσεις σε Λαϊκές Αγορές σε όλη την περιφέρεια της Αττικής επισκέπτονται συνολικά 214 Λαϊκές αγορές ανακυκλώνοντας συνολικά πάνω από 250 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών.

Από τον Ιανουάριο του 2022 το πρόγραμμά μας μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με τους Δημάρχους και φορέων του Δήμου πραγματοποίησε Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε 394 σχολεία στην περιφέρειας Αττικής ανακυκλώνοντας πάνω από 200 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και ενημερώνοντας πάνω από 75.000 μαθητές.