Δ. Δίου-Ολύμπου: Οι δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς στην 9η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Ευρώπη

Προσβάσιμα και φιλικά στα ΑμεΑ 17 σχολεία του Δήμου Ελασσόνας
16 Νοεμβρίου 2022
Presp’Art Festival: Μια γιορτή για τη φύση και τις τέχνες στην Πρέσπα
16 Νοεμβρίου 2022
Show all

Δ. Δίου-Ολύμπου: Οι δράσεις του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς στην 9η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την ολιστική σχολική προσέγγιση για ένα αειφόρο σχολείο, αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο της Βροντούς, στον Δήμο Δίου- Ολύμπου.

Οι δράσεις που αναπτύσσονται στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βροντούς, όπως ο «Μαθητικός Συνεταιρισμός», παρουσιάστηκαν από την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) στην Ελλάδα, Βέρα Δηλάρη, στην 9η Υπουργική Διάσκεψη «Περιβάλλον για την Ευρώπη», της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Η κα Δηλάρη εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσίασε στη διεθνή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία,(5-7 Οκτωβρίου), την εν λόγω δράση, όπου τη διαχείριση του κυλικείου αναλαμβάνουν οι μαθητές με τη στήριξη των εκπαιδευτικών, τα προϊόντα του κυλικείου είναι στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, τα υπολείμματα των τροφών δίνονται στα ζώα του χωριού, οι ίδιοι οι μαθητές αναλαμβάνουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους της κοινότητας με βάση την ανακύκλωση, αναλαμβάνοντας επίσης το ρόλο επιθεωρητών ενέργειας και πολλές άλλες δράσεις.

Στόχος αποτελεί η εξοικείωση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας με τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές, εφαρμόζοντας τους τρεις τομείς της μετασχηματιστικής μάθησης: τον γνωστικό, τον κοινωνικο-συναισθηματικό και τον συμπεριφορικό τομέα.

Το σύνολο των πρότυπων δράσεων, που συντόνιζε έως την περσινή μαθητική χρονιά ο πρώην διευθυντής του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βροντούς, Δημήτρης Κορινιώτης, συνεχίζει πλέον η νέα διευθύντρια του σχολείου Βερονίκη Ακοπιάν, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την πολύτιμη συνδρομή της Κοινότητας Βροντούς, του Δήμου Δίου-Ολύμπου και φορέων.