Δ. Ελευσίνας: 1 εκατ. ευρώ για το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας, ενίσχυσης βαδισιμότητας και ποδηλάτου

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Δώστε επιτέλους προτεραιότητα στις πράσινες μεταφορές
25 Αυγούστου 2022
Ο δήμος Λέρου συμβουλεύει τους πολίτες για τα τελευταία φαινόμενα τηλεφωνικής απάτης
25 Αυγούστου 2022
Show all

Δ. Ελευσίνας: 1 εκατ. ευρώ για το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας, ενίσχυσης βαδισιμότητας και ποδηλάτου

Δ. Ελευσίνας: 1 εκατ. ευρώ για το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας, ενίσχυσης βαδισιμότητας και ποδηλάτου

Εγκρίθηκε, από το Ταμείο Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση τμήματος του έργου «Σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021».

Όπως ενημερώνει σχετικά ο Δήμος Ελευσίνας, είχε υποβάλλει την εν λόγω πρόταση στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούλιο του 2022.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ελευσίνας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αθ. Μαυρογιάννη.

Το έργο «Σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021 – Φάση Β1» αποτελεί τμήμα της συνολικού έργου που προβλέπεται από τη μελέτη «Σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021».

Συγκεκριμένα αφορά στην υλοποίηση των παρακάτω οδών και τμημάτων οδών:

Οδός Παγκάλου από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έως την οδό Χατζηδάκη
Οδός Χατζηδάκη από την οδό Παγκάλου έως την οδό Δήμητρος
Οδός Νικολαΐδου από την οδό Χατζηδάκη έως την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Οδός Δήμητρος από την οδό Χατζηδάκη έως την οδό Πλούτωνος
Οδός Πλούτωνος από την οδό Περσεφόνης έως την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Οδός Περσεφόνης από την οδό Γκιόκα έως την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου
Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που περιγράφονται στο σχέδιο αφορούν σε:

Δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος
Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης πεζών
Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου
Μονοδρομήσεις
Parklets
Αντικατάσταση οδοφωτισμού
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μία ακόμη πρότασή μας προς χρηματοδότηση και μάλιστα, ενός τόσο μεγάλου και ζωτικής σημασίας έργου, εγκρίθηκε. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα του έργου «Σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότητας και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021» το οποίο όχι μόνο θα αλλάξει την εικόνα της Κάτω Ελευσίνας και του κέντρου της πόλης αλλά θα την κάνει πιο λειτουργική και σύγχρονη. Μέρα με τη μέρα και μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στον αρχικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μίας πόλης… αλλιώς», τόνισε ο δήμαρχος της Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

«Στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης, καταθέσαμε πρόταση για την χρηματοδότηση τμήματος του έργου την οποία και εξασφαλίσαμε. Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου αποτελεί συνέχεια του έργου της ανάπλασης των οδών Ωκεανιδών, Κανελλοπούλου, Παγκαλου και τμήματος της Ιεράς οδού που ήδη έχει δημοπρατηθεί. Στα ποσοτικά στοιχεία του συγκεκριμένου έργου αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνολικό μήκος των οδών παρέμβασης είναι 883 μέτρα, πραγματοποιείται ανάπλαση και δημιουργία πεζοδρομίων επιφανείας 4.140 τ.μ. από 2.740 τ.μ., φυτεύονται 290 μεγάλα δέντρα και δημιουργούνται 16 parklets. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην βελτίωση της ζωής των κατοίκων, στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής καθώς και στην αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ελευσίνας. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω, ότι και για αυτό το έργο δεν επιβαρύνεται το ταμείο του δήμου, μιας και εργαστήκαμε για την χρηματοδότηση του, την οποία και πετύχαμε», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθ. Μαυρογιάννης, ο οποίος είχε την ευθύνη συντονισμού της εκπόνησης της ολοκληρωμένης μελέτης.